IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завишават се изискванията към образователния ценз на членове на управителни органи

Парламентът промени Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми

15:16 | 10.12.13 г.
Завишават се изискванията към образователния ценз на членове на управителни органи

Лице, което е избрано за член на управителен орган на управляващо дружество, трябва да има висше образование и професионален опит, необходими за управление дейността на дружеството. Това предвиждат промени в Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране, приети на второ четене от парламента, съобщи БТА.

Досега изискването беше само за професионална квалификация.

Необходимо условие е и лицето да няма наложени административни наказания през последните три години за извършено грубо нарушение на този закон или други закони.

Депутатите записаха определение за националните инвестиционни фондове. Те са отворени или затворени национални инвестиционни дружества със седалище в България или национални договорни фондове, които инвестират в прехвърляеми ценни книжа или в други ликвидни финансови активи, набрани чрез публично предлагане парични средства, на принципа на разпределение на риска.

Националните инвестиционни фондове не са колективни инвестиционни схеми.

Националният инвестиционен фонд от отворен тип по искане на акционерите, съответно на притежателите на дялове, изкупува обратно своите акции или дялове по цена, основаваща се на нетната стойност на активите.

Националният инвестиционен фонд е от затворен тип, когато не изкупува обратно своите акции или дялове, с изключение на обратното изкупуване на акции на инвестиционните дружества при условията и по реда на Търговския закон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още