IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как маркет-мейкърът ще котира ETF върху SOFIX?

Голямата опасност за фонда е ако при всяко обратно изкупуване или издаване на книжа се налага купуване/продаване на акции от индекса

13:11 | 21.11.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как маркет-мейкърът ще котира ETF върху SOFIX?

За първи път в България ще има не просто ETF (борсово търгуван фонд), но по-интересното е маркет-мейкърът, който е задължителен за ETF-а.

На семинар, организиран от WOLF THEISS вчера, бе представена лекция, която показва примерното поведение на маркет-мейкъра в различни ситуации.

„Целта на маркет-мейкъра ще бъде да котира такива цени за ETF-а, че да постигне нетиране на покупките и продажбите на дялове от ETF-а и така да не се стигне до покупка или продажба на 15-те компании в SOFIX, защото това ще бъде катастрофално за ETF-а“, заяви лекторът Мариян Йорданов.

В момента управляващите дружества са в конкуренция, кой да направи първия ETF и се наложи журналист от Investor.bg да представи примерен борсово търгуван фонд, тъй като фонд мениджърите не искат да си представят идеите.

Според Йорданов примерният фонд е с например 1 млн. лв. капитал, всичкият записан от маркет-мейкъра. С тези пари се купуват акциите от SOFIX и маркет-мейкърът започва да котира на борсата. С цел стабилност на фонда се забранява постоянното издаване и емитиране на акции, които права са запазени само за маркет-мейкъра. Така единствената търговия ще бъде на пода на БФБ и то в коридора определен от маркет-мейкъра, който може да бъде до 5%.

Важно е да се уточни, че според закона, всеки ще има право да продаде книжата си чрез обратно изкупуване, ако цената на ETF-а на борсата се отклони много от индекса (SOFIX). В представения пример отклонението е 10%.

Маркет-мейкърът може да си постави за цел да поддържа половината емисия на ETF-а при себе си. Затова трябва да се стреми да печели от спред (разликата между купува и продава) и слага такива котировки, които стимулират нетирането на продажбите и покупките му в рамките на деня.

В нормалният случай при ниво на индекса от 100, маркет-мейкърът трябва да котира с оферта купува на 97,5 лв. и оферта продава на 102,5 лв. 

Когато много инвеститори му продават, той може да свали котировките на например до 90 лв. купува и 91 лв. продава (оферта купува е свалена на 10% ограничение, а оферта продава е свалена с 9% от текущата стойност на SOFIX, включително чрез намаляване на спреда от 5% на 1%).

В този случай интересът към продажби или ще изчезне или ще бъде предизвикан интерес към покупки и маркет-мейкърът ще овладее вълната от продажби, като в края на деня ще има толкова книжа от ETF-а, колкото е имало през деня.

Последна актуализация: 22:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
batko
преди 10 години
повечето от нас ще се опитат да прецакат ММ...а той нас и ще има голям спред и съответно малко тарикати биха влезли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
tolex
преди 10 години
За да е успешен и да се хеджира, ММ ще търгува и офертира изцяло електронно High-frequency trading (HFT). Няма друга опция на този плитък пазар. И не само на този.Това обаче в голяма степен скъсява опитите за "влизане в мисленето". Просто няма да имаме това време физически. И решенията ни ще се превърнат в дефиниция на какво се е случило преди секунди. А не какво сме искали да направим.Но да изчакаме КФН и какво ще ни предложи пазарът. Дано да е "живинка".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
SOFIX
преди 10 години
Това са глупости на търкалета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 10 години
"ако няма желаещи за маркет мейкър да разрешат залозите в евробет отново :) "+1Имам позитивното усещане, че ще имаме ETF върху SOFIX и ще дебнем маркет-мейкъра и ще се опитваме да влезем в мисленето му:)Може би ще бъде забавно, малко живинка на родния пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
ceneto
преди 10 години
ако няма желаещи за маркет мейкър да разрешат залозите в евробет отново :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още