IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България няма да има финансови ангажименти в проекта "Дестинация Рила"

Волята на правителството е първо да се запознае с целесъобразността на мегапроекта, заяви вицепремиерът Даниела Бобева

13:57 | 13.12.13 г. 1
България няма да има финансови ангажименти в проекта "Дестинация Рила"

По туристическия мегапроект "Дестинация Рила" се работи вече от три години, в които френските инвеститори са анализирали дали страната ни е подходяща, за да бъде реализиран той тук. Проектът е получил пълната подкрепа на общините Самоков и Сапарева баня и именно по тяхна молба е сформирана работна група, която да прецени дали той е целесъобразен.

Това каза вицепремиерът Даниела Бобева по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Лиляна Павлова.

Вицепремиерът уточни, че не се предвиждат никакви финансови ангажименти от страна на България в проекта. Тя съобщи, че голяма част от финансовата рамка вече е известна и когато всички документи са получени, проектът ще кандидатства за сертифициране в Агенцията по инвестиции.

Бобева обясни, че вече са проведени две заседания на работната група, на които са обсъждани конкретни въпроси на Министерство на реигоналното развитие, Министерство на земеделието и други ведомства.

"Територията на Националния парк „Рила” е защитена по смисъла на Закона за защитените територии и по Натура 2000", призна Бобева. В тази връзка тя изтъкна, че волята на правителството е първо да се запознае с целесъобразността и законосъобразността на проекта, както и с възможността за реализацията му в България. 

Вицепремиерът увери, че всички параметри на проекта ще се разгледат в детайли от съответните ведомства.

"За влиянието на обекта върху защитените територии можем да говорим след оценка на въздействието върху околната среда", допълни тя. 

Според параметрите на проекта общата стойност на инвестициите при пълното му завършване е 550 млн. евро, като до момента са инвестирани над 1 млн. евро в предпроектни проучвания, включващи пазарни, технически и финансови анализи. Проектът „Дестинация Рила” ще се изгради на две фази. Първата ще отнеме 4 години. Втората - около 2 години.

Бобева повтори, че "Дестинация Рила“ се изпълнява в партньорство с няколко световни компании и институции с опит в сектора. Сред най-големите партньори са Accor Group, най-големият хотелски оператор в Европа, PGI Management, лидер в управлението на курортни комплекси, Schneider Electric, компания лидер в енергийния мениджмънт, "Маркан", водеща българска строителна компания, Cluster Montagne, Асоциация на най-големите френски фирми, специализирани в развитието на планински региони и селища с потенциал за планински туризъм, Френско-българската търговска камара, European Association of Elected Representatives from Mountain Regions, Посолството на Франция в България и др.

Припомняме, че за мегапроекта се заговори в края на октомври т.г..

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 0
alexx
преди 10 години
Абе гледайте да не направите второ Банско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още