IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 16 декември

07:51 | 16.12.13 г.
Преглед на печата за 16 декември

Сметката за парно под 100 лв.

в. Стандарт

Огромната част от софиянци ще платят за ноември сметка за парно и топла вода под 100 лв. Това сочат данните на изчислителния център на "Топлофикация София". При 82,5%, или близо 355 хиляди от клиентите на компанията, консумираната през миналия месец топлоенергия е на стойност до 100 лв. За около 13% от абонатите на дружеството сметката ще бъде в размер на между 100 и 150 лв. Над тази сума пък ще трябва да платят минимална част от абонатите - 4,5%.

Причината за ниските сметки е в по-ниската консумация на парно и топла вода през ноември, както и в по-ниската цена на самата топлоенергия. В предпоследния месец на 2013 г. софиянци са ползвали с около 5% по-малко парно спрямо ноември 2012 г., констатират от дружеството.

Румънци на пазар в Русе с 50% отстъпка

в. Новинар

Румънци пазаруват с 50% намаление за Коледа и Нова година по магазините в Русе. Търговци привличат купувачи от съседния град Гюргево и Букурещ с надписи на румънски език "Reducere" - "Намаление" по витрините на магазините на централната ул. "Александровска".

"Отстъпките важат и за русенци, комшиите ни връхлитат най-вече през уикенда", обясниха продавачки. Те работят нон-стоп в събота и неделя, за да не изтърват клиенти, съобщи bnews.bg. Румънците си купуват предимно обувки и дрехи за зимата, като не жалят по 200-300 лв. за хубава стока.

В Банско: Евтини хотели до Коледа

в. Стандарт

Старт за зимния сезон дадоха Банско и Боровец. Хиляди любители на ските и фенове на планината се възползваха от хубавото време и атакуваха курортите в събота. Мажоретки, греяно вино и огнено шоу радваха гостите на Боровец. На Банско пък хората се тъпляха за автограф от ски легендите.

С атрактивни цени посрещнаха хотелиерите хилядите туристи в Банско. За откриването на зимния сезон нощувките бяха с над 30% по-евтини от обичайните. В тризвездните хотели двойната стая струваше 30 евро, като в цената са включени закуска и вечеря. В четиризвездните същата услуга е между 40 и 45 евро, а в по-скромните комплекси нощувка и закуска излизаха 20 лв. на човек. В частните квартири легло можеше да се намери само за 15 лв. Посетителите на курорта ще могат да се възползват от евтини нощувки до 20 декември, обявиха хотелиери пред "Стандарт".

"ЕнерСис" и синдикатите се договориха за по-добри обезщетения

в. Стандарт

Синдикалната организация на КНСБ и ръководството на акумулаторния завод "ЕнерСис" в Търговище се споразумяха за по-добри обезщетения за работниците, които ще бъдат съкратени след 31 март 2014 година, съобщи БНР.
Първоначално ръководството на фирмата настояваше да изплати по четири брутни работни заплати и неизползваните отпуски, но по-късно е било прието предложението на местната структура на КНСБ в Търговище, съобщи председателят Бисерка Боянова. 

"По конкретно за работниците и служителите, които ползват закрилата по член 333 от Кодекса на труда работници с решение на ТЕЛК и работници боледуващи от болестите по Наредба 5 ще получат 18 брутни работни заплати. На работниците, които предстои пенсиониране до края на 2014 година, те ще получат 14 или 18 заплати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още