IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приключението Нова година на круиз

Интересът за посрещане на 2014 година на кораб се оказва в пъти по-голям от миналата година, коментират от бранша

18:37 | 24.12.13 г.
Приключението Нова година на круиз

Интересът за посрещане на Новата 2014 година на кораб се оказва в пъти по-голям от миналата и от предишни години. „Имаме рекорден брой хора, които в новогодишната нощ ще бъдат на круиз в Средиземно море, на Карибите, Сингапур и т.н.“, обяснява Илиян Иванов, председател на Българското круиз общество.

Според него става дума за отложено потребление. „През последните години, в периода на кризата, хората се въздържаха да пътуват, спестяваха пари, нямаше потребление, но животът тече и нищо не се връща. Очаквам и в следващите две-три години в пъти да се увеличават хората, които предпочитат да пътуват по този начин“, коментира той.

Минималната продължителност на един круиз е 7-10 дни, стандартните пътувания са 10-14 дни, но има и крузи, които са 20 и повече дни. Трудно е да се опише празничната емоция при изпращането на старата и посрещането на новата година на кораб. И все пак, според Илиян Иванов, това е събитие – връх на социалния живот през годината.

„Тържествата, които се организират на борда на корабите, са изключително пъстри, пищни, с музика на живо и хора от цял свят. Елиминират се редица проблеми – например търсене на такси за прибиране, има забавления за децата. Това е най-доброто съотношение цена-качество за едно много добро прекарване на новогодишните празници“, казва той.

Цените на тези пътувания, разбира се, са "празнични" и по-солени. По думите му, ако същият кораб направи същия круз например в периода 10-20 януари, цената ще бъде поне два пъти по-ниска, но така е по цял свят.

Все пак трябва да е ясно, че нереално ниски оферти за такива пътешествия по което и да е време на годината, най-често са подвеждащи и зад цени от 200-400 евро на човек за 7-дневна ваканция често се крие редовен морски транспорт с параход или ферибот, което в никакъв случай не е „круиз”.

Такова пътешествие излиза няколко хиляди лева в зависимост от дестинацията. Сериозен фактор в цената са самолетните билети до мястото, откъдето тръгва корабът и съответно - на връщане.

„Цената зависи и от кораба, от това в каква каюта ще е настаняването, от продължителността на круиза, затова е много трудно да се генерализира средна цена. Дестинацията, която се откроява като търсене, е Европа и това до голяма степен е продиктувано от стойността на самолетните билети. Иначе в цената на круиза няма драстични разлики между дестинациите, независимо дали сте в Сингапур, Рио де Жанейро, Маями, Рим", обяснява Илиян Иванов.

Първите резервации за круиз за Нова година българи са направили още в началото на февруари 2013 г.

"Българинът вече започва да трупа опит като пътешественик и от опит вижда, че е много по-добре по-рано да си направиш резервацията, когато има много повече свободни места и промоции, отколкото да се чака ноември, когато не се знае има ли свободни места. Освен това в топ сезона няма самолетни билети или те са на някаква абсурдна цена", посочи Илиян Иванов.

Той препоръча на желаещите да предприемат круиз пътуване да следят за промоции за по-изгодни цени и, разбира се, да планират рано. "През юли и август хората могат да си направят резервация за Нова година и това им се отплаща", посъветва още той.

По думите му колкото и малко българи да са пътували по круизи в сравнение с общото население на България, вече става дума за доста хора, които могат да споделят пряко впечатление от ваканцията си.

Обратната връзка с морските пътешественици показвала 100% положителни отзиви. Забележително за този бизнес е, че няма нито един клиент, който да не остане доволен, заяви Илиян Иванов.

Около 5,5 млн. европейци всяка година се записват за такива пътувания. Според оценки на Българското круиз общество около 3500 българи са предприели круиз пътувания през 2013 година.

Още новини от България можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още