IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изграждането на завода за боклук в София ще отнеме 19 месеца

Проектирането започва още от началото на 2014 година, прогнозира столичният кмет Йорданка Фандъкова

10:32 | 26.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Изграждането на завода за боклук в София ще отнеме 19 месеца

Проектирането и изпълнението на завода за механично третиране на отпадъците започват от началото на 2014 година, съобщи кметът на София - Йорданка Фандъкова пред БНР. Срокът за изграждане на завода за механично биологично третиране на отпадъците на столицата е 19 месеца, пише агенция "Фокус".

Проектът се изпълнява по европейските правила и подлежи на непрекъснат контрол и проверки. Надзорът е поверен на германска компания, която е следяла за спазването на правилата и през първата фаза на проекта.

„Изключително стриктно се следи не само сроковете, но и качеството. Аз лично очаквам проектирането да се ускори”, допълни Фандъкова.

Тя призна, че след като Върховният административен съд в България е излязъл с решение, потвърждаващо избора на изпълнител на проекта, е била подложена на натиск за подписване на договора, но е отказала да направи това преди да получи становището и на Европейската комисия.

„Няколко пъти казах, че няма да направя това, защото за да може да се спечелим доверието, трябва да се работи прозрачно, да се работи принципно”, обясни столичният кмет.

След приключването на първия етап на интегрирания проект за преработка на отпадъците от началото на годината ще може да започне пробната експлоатация на двете инсталации на площадката „Хан Богров”, чийто капацитет на преработка ще достигне 44 000 тона годишно

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още