IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български и китайски фирми постигнаха договорености за 60 млн. евро

Сключените в Пекин и Шанхай сделки са за износ на български стоки и услуги, софтуер и изграждане на спортни съоръжения

09:29 | 15.01.14 г.
Български и китайски фирми постигнаха договорености за 60 млн. евро

Конкретни договорености между български и китайски фирми на стойност 60 милиона евро бяха постигнати в рамките на двата съвместни бизнес форума в Пекин и Шанхай, които се състояха при държавното посещение на президента Росен Плевнелиев в Китай. В последния ден от визитата си в азиатската страна държавният глава участва в откриването на бизнес форум в Шанхай, съобщи БТА.

Сделките са за износ на български стоки и услуги, софтуерни услуги, разработване на дизайн на хотелски стаи, изграждане на спортни съоръжения за катерене, износ на продукти от розово масло, недвижими имоти, посочи пред журналисти изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов. Той  допълни, че стойността на договореностите представлява една пета от търговията България - Шанхай и че това е било постигнато само за два дни.

Бяха обявени също и стипендии за 50 български студенти в Китай.

Президентът Росен Плевнелиев каза пред журналисти, че визитата му е силен пробив за отваряне на нови перспективи за китайски инвестиции и сътрудничество между България и Китай. През април ще заседава българо-китайската комисия за икономическо сътрудничество, тогава ще бъдат набелязани конкретните проекти между двете страни.

Президентът посочи, че много скоро време ще видим конкретните измерения на разширяването на китайските инвестиции и бизнес в България. "Нашите китайски приятели имат не само финансовия ресурс, но и голямото желание, те са приоритизирали България, те искат да работят с нас. Сега ние трябва да подготвим качествени проекти“, каза Плевнелиев.

Той посочи, че всичко зависи от бизнеса, но и от българските политици, защото важни инфраструктурни проекти като тунела под Шипка, хидроенергийни комплекси, магистрала "Черно море" представляват интерес за китайските компании и те са готови да инвестират, но трябва да видят добра подготовка в българската администрация и компании.

На бизнес форума в Шанхай е имало силен интерес към българските стоки като вино, сирене, кашкавал, колбаси, деликатеси, продукти от розово масло.

Евгений Иванов съобщи, че се очаква следващите месеци да бъде подписано и споразумение в областта на санитарните норми между двете страни, което ще позволи износ на млечни продукти в Китай.

По време на визитата на Плевнелиев стана ясно, че две водещи китайски държавни строителни фирми имат конкретно предложение за изграждането на автомагистрала "Черно море". Освен това  Плевнелиев и китайският му колега  Си Дзинпин подписаха споразумение за всестранно сътрудничество. С документа двете страни се ангажират да търсят нови форми за взаимодействие в сферата на селското стопанство и да развиват проекти, свързани със скоростните пътища у нас, изграждането на тунели, разширяването на летища, модернизацията на пристанища и железопътни линии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още