IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Китай търсят нови форми за сътрудничество в селското стопанство

По време на визитата си в Пекин Росен Плевнелиев подписа споразумение за всестранно сътрудничество с азиатската държава

16:13 | 13.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Българският държавен глава се срещна с китайския си колега Си Дзинпин. Снимка: <em>БТА</em></p>

Българският държавен глава се срещна с китайския си колега Си Дзинпин. Снимка: БТА

Споразумение за всестранно сътрудничество подписаха Росен Плевнелиев и китайският му колега Си Дзинпин в Пекин, съобщи пресслужбата на Президентството.

Със споразумението двете страни се ангажират да полагат усилия за разширяване на търговския обмен на балансирана основа и ще търсят нови форми за сътрудничество в сферата на селското стопанство, става ясно от съобщението.

Активни усилия ще се полагат за разгръщане на потенциала по проекти, свързани със скоростните магистрали у нас, изграждането на тунели, разширяването на летища, модернизацията на пристанища и железопътни линии. Заявена е подкрепа и за сътрудничество между български и китайски компании в сферата на енергетиката, новите технологии, иновациите и възобновяемите източници.

Досегашното партньорство в сфери като икономика, търговия, инвестиции, култура и образование е определено като „плодотворно“.

За последните 10 години търговският стокообмен между двете страни се е увеличил четири пъти и днес достига 1,7 млрд. щатски долара. Потенциалът обаче е много по-голям, коментира по-рано днес Плевнелиев. Преди срещата си с Дзинпин той посети високотехнологичната зона „Джунгуанцум“ в Пекин, където се запозна с дейността на водещи китайски технологични компании.

Основната дейност на представените в парка фирми е производството на персонални компютри и 3D-принтери, аерокосмическият сектор, зелените технологии, енергетиката, биомедицината, новите материали.

По време на посещението си в "Джунгуанцум" българският президент напомни, че Китай има механизъм за подкрепа на проекти от Централна и Източна Европа на стойност 10 млрд. долара.

„Това означава, че ръката е протегната, но българските институции трябва да подготвят качествени проекти. Убеден съм, че през 2014 година ще имаме конкретни договори и че ще бъде стартиран поне един проект по модела на публично-частното партньорство в рамките на Инициативата на КНР за сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа“, коментира българският президент.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
lyusien
преди 10 години
Г- н Плевналиев би ли казал кога китайците ще инвестират в България Това което казваш са общи приказки и ги слушаме всеки път когато някои български политик или държавник посети Китай Основната политика на Китай е да осигурява достъп до огромното количество стоки които произвежда до други пазари Ще ти повярвам когато видя конкретен договор С най голяма вероятност са разширяване на пристанище Варна магистрала Варна - Шумен - Русе и високоскоростна железница Варна -Русе голям контейнерен терминал в Русе и модернизация на пристанище Русе Както и инвестиции в Б Р П Знаеш защо е всичко това Чаоо Желая ти успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още