IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 16 януари

07:51 | 16.01.14 г.
Преглед на печата за 16 януари

Разпределението на фонда от 500 млн. лв.: Правила с несъвършенства

в. Капитал Daily

Държавният фонд за развитие на региони от 500 млн. лв., който съществува за пръв път в бюджета, вече има приети правила, но те не дават отговори на всички въпроси и не гарантират ефективност и прозрачност при разпределението.

На правителственото заседание в сряда беше прието постановлението за условията, реда и критериите за избор на проекти и програми за новия фонд, след като те отлежаха по-малко от седмица на сайта на финансовото министерство. Първата критика към правилата е, че програмите на министерствата ще бъдат отсявани еднолично от Петър Чобанов, че няма ясно разписани финансови прагове и срокове. Освен това за месец порцията за министерствата нарасна от 80-100 млн. лв. на 150 млн. лв. И двете суми не са фиксирани в документа, а са от публични изявления на министъра.

Смяна на директора и курса в "Близу"

в. Капитал Daily

"Близу" (Blizoo) започва 2014 г. с нов изпълнителен директор и нова насока на дейността си. От 14 януари топ мениджър на кабелния оператор е германецът Харалд Рош, съобщиха от дружеството. "Г-н Рош ще работи за увеличаване на приходите", добавиха оттам. Досегашният изпълнителен директор Бернт Андерсон, който беше на тази позиция около две години, ще остане част от мениджмънта.

36-и сме по качество и разнообразие на храната

в. Новинар

Организацията взема предвид показатели като наличността и достъпността на хранителните продукти, както и полезния им ефект върху здравето. България е на 36-о място по качество и разнообразие на храната. В класацията на международната организация „Оксфам” страната ни си поделя позицията с Македония, Сверена Корея, Аржентина и Колумбия.

Първенец в подредбата е Холандия, където хората се хранят най-пълноценно, здравословно и разнообразно. След нея се нареждат Франция и Швейцария. За изненада Япония и Великобритания не попадат в Топ 10 в списъка от 125 държави. Последните позиции са отредени за Етиопия, Ангола и Чад.

„Оксфам” измерва наличността и достъпността на хранителните продукти, както и полезния им ефект върху здравето. За целите на класацията организацията разглежда и процента на деца с наднормено тегло, разнообразие на храната и достъп до питейна вода, както и негативни последици като затлъстяване и диабет.

Свързаха Монтана и Ниш със 7 туристически маршрута

в. Стандарт

Монтана и сръбския град Ниш са свързани със 7 туристически маршрута, съобщи Георгия Димитрова, ръководител на проект „Опознай непознатата част на Балканите", реализиран от български и сръбски екипи от агенциите за регионално развитие в двата града. Създаването на общите дестинации е финансирано от ЕС чрез програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия.

За една година са създадени филми за всеки маршрут на три езика, учредена е трансгранична туристическа асоциация от малки и средни фирми, поставени са инфокиоски в областните администрации на Монтана и Ниш, разработен е интернетсайт за маршрутите. Направени са и два инфотура с първите туристи по тях.

Купуват автобуси с пари от Брюксел

в. Стандарт

Превозвачите може да получат европари през програмния период 2014-2020 г. за закупуването на нови автобуси. Вицепремиерът Даниела Бобева е поела ангажимент да съдейства за проучване на възможностите за включване на автобусните превозвачи като бенефициенти по ОП "Иновации и конкурентоспособност".

Това се казва в писмо, изпратено на 14 февруари от транспортния министър Данаил Папазов до председателя на УС на автобусните превозвачи в България Галя Топалова. То е в отговор на писмото на превозвачите от 13 ноември, в което те поставят пред държавата шест основни проблема.

Наследници отговарят за незаконни строежи

в. Стандарт

Отговорността за вдигането на незаконен строеж и за премахването му от общините или органите на ДНСК вече ще се наследява. Това е една от внесените от Министерството на инвестиционното проектиране промени в наредбата за премахване на незаконни строежи.

При смърт на виновния собственик на незаконен строеж, плащането на глобата, премахването на сградата, както и евентуалната такса за събаряне на незаконната постройка ще се прехвърлят на неговите наследници.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още