IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И "Енерго-Про" ще поиска увеличение на цената на тока

Електроразпределителното дружество ще предложи на регулатора повишение в рамките на 7-9%

15:20 | 10.02.14 г.
И "Енерго-Про" ще поиска увеличение на цената на тока

След като в началото на февруари EVN- България съобщи, че ще поиска от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) поскъпване на електрическата енергия, същата заявка направи и друго електроразпределително дружество - „Енерго – Про“.

„Държавният регулатор трябва да приеме, че компанията е наложително да инвестира, за да поддържа и подобрява качеството на услугите за потребителите“, коментира управителят на варненското дружество Стефан Абаджиев, цитиран от БТА.

На този етап от „Енерго – Про“ още не са приключили анализа, който трябва да предстви пред енергийния регулатор в края на февруари. Коментираното повишение на цената на тока обаче е в рамките на 7-9 на сто.

Без повишение на цената на електричеството ще се влоши състоянието на мрежата и качеството на услугата, предупреди още Абаджиев по време на пресконференция във Варна. Направените инвестиции на дружеството за миналата година са по-малко от необходимите, предупреди още той.

Разчетите на „Енерго – Про“ показват, че сметките за електричество през януари са с 23% по-ниски спрямо миналата година. Средната сметка за електричество в Североизточна България, където оперира дружеството, е 49,07 лева. 17% от абонатите имат сметки от над 100 лева, съобщават от пресцентъра на компанията.

В края на януари е имало значително увеличение на потреблението на енергия, предизвикано от промяната в метеорологичните условия. За периода 25 – 27 януари консумацията се увеличава с над 22% спрямо периода от 18 до 20 януари. Само за област Варна потреблението на енергия расте с малко над 28%, става ясно още от статистиката на дружеството.

Този ръст ще бъде отразен в сметките за февруари, които се изплащат през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още