IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК е дала предписания за промени в 20 правни норми през 2013 г.

Нарушения са били регистрирани в законодателството в областта на енергетиката, водоснабдяването и лечебните заведения

08:50 | 13.02.14 г.
КЗК е дала предписания за промени в 20 правни норми през 2013 г.

Комисията за защита на конкуренцията се е произнесла по 20 нормативни акта и е поискала от органи на властта да премахнат текстове, които ограничават конкуренцията, става ясно от отчета на регулатора за 2013 година.

Най-много забележки комисията е давала за норми – постановления, наредби и закони, в областта на енергетиката, водоснабдяването и здравеопазването.

В свои становища КЗК е критикувала Закона за енергетиката и особено в частта му за липсата на способи за определяне и санкциониране на кражбите на топлоенергия. По този начин няма да се прехвърля и разпределя стойността на тази енергия върху коректните потребители.

Регулаторът е със забележки и как се определя количеството топлинна енергия, използвана за горещо водоснабдяване, липсата на санкции за потребители, които не са монтирали водомери за топла вода и начина на определяне на количествата за топлинна енергия за сградна инсталация.

Сред препоръките по този закон от КЗК посочват забраната за физическото отделяне на отоплителните тела да бъде отменена, както и да бъде предвидена възможност потребителите да сменят топлинния си счетоводител, но без това да налага смяна и топломерите. Що се отнася до самите топломери потребителите трябва да могат сами да изберат търговеца, от когото да си ги закупят.

КЗК прави препоръки и за отмяна на текстове в наредбата за присъединяването на потребителите на ВиК системи в частта й, предвиждащата солидарна отговорност между наематели и наемодатели за дължими суми. Това поражда проблем, изразяващ се в необосновано ограничаване на възможността на потребителите на ВиК услуги да оказват дисциплиниращо пазарно въздействие върху ВиК операторите.

Текстове за споделена отговорност присъстват в общите условия на ВиК дружеството „Софийска вода“, но и в общите условия на електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Искането на КЗК е те да бъдат премахнати.

Забележки регулаторът е правил и по отношение на Закона за лечебните заведения. Сред тях са становищата, че определянето на максимален брой легла в болниците, както и на максимален брой лечебни заведения в областите представлява количествено ограничение на предлагането на медицински услуги.

Регулаторът излиза със становище и за разпределянето на финансови ресурси за болничните заведения, както и сключването на индивидуални договори за отпускане на лекарствените продукти.

Нарушения на принципите на конкуренцията от комисията са видели и в Закона за горите, Закона за лова и опазване на дивеча.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още