IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Христов: Данъчната система в България стимулира хората да потребяват

В бедните страни тя трябва да насърчава спестяванията, които са източник на нужните инвестиции, сподели подуправителят на БНБ

12:09 | 26.02.14 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
К. Христов: Данъчната система в България стимулира хората да потребяват

Дискусията за бюджетния дефицит и разходите на правителството няма значение за икономиката. Значение имат стимулите за развитие на икономиката, на бизнеса. Режимите на парична политика и на валутен курс също нямат никакво значение. Те са неутрални към растежа в дългосрочен план. Възможността курсът да е константен, плаващ или регулиран от централната банка няма значение върху дългосрочния потенциал за растеж на една икономика. Това сподели подуправителят на Българска народна банка Калин Христов на конференцията на Deloitte България за нагласите на финансовите директори.

„В българската икономика няма голямо значение дали вътрешното потребление ще нарасне с 0,5 или с 0,7%, дали БВП ще се разшири с 1,5% или с 1,7%. Знаейки какво е изходното състояние, въпросът за това как се развива една икономика, е много различен от въпроса за това как расте, тъй като икономиките, когато се развиват, преминават през различни цикли“, продължи изложението си по темата „Конкурентност и растеж – ролята на банковия сектор“ централният банкер.

„Нивото на капитал в родната икономика е ниско. Кумулативният спад на растежа на инвестициите от 2008 до 2013 г. е 50%. „За да расте една икономика, трябва да развива инвестициите, но как?“, пита риторично Христов. „В страни, които са бедни (с ниско ниво на капитал и нисък БВП на глава на населението), е важно как е структурирана данъчната система, за да могат хората да спестяват, които спестявания да бъдат източник на инвестиции."

„При ниското ниво на подоходния данък и на нивото на облагане на потреблението в нашата страна хората са стимулирани да потребяват. При по-висок ДДС хората биха били стимулирани да спестяват“, описа Христов структурата на данъчната система в България, като каза, че в дългосрочен план трябва да е ясно дали тя стимулира хората да спестяват или да потребяват.

„Въведе се данък върху лихвите по срочните депозити при система, стимулираща хората да спестяват. Когато се въведе, той можеше да бъде избягван. Това доведе само до трансформация на депозитите към необлагаеми от облагаеми. Идеята спестяванията да бъдат ограничение не сработи, тъй като се промени само структурата на депозитите – от срочни към текущи“, продължи подуправителят на БНБ.

„Спестяванията преминават през фондовите пазари само на най-високото ниво на развитие на една икономика. При по-нисък риск спестяванията преминават именно през банковата система“

„Паричната политика може да влияе върху колебанието на лихвите, но не може да влияе дългосрочно върху тях. Колкото по-неразвита е една икономика, по дефиниция в нея трябва да има по-високо ниво на лихвените проценти“, коментира цената на кредита финансовият министър в служебното правителство.

Калин Христов говори за т. нар. „пряк път“, т.е. ако влезем в еврозоната, лихвите ще паднат. „Това, което сме научили от кризата в еврозоната е, че не можем да имаме ниски лихви, когато в страната има по-висок риск“, каза той.

„Другият въпрос е дали, когато се кредитира, трябва да се влияе външно на цената на кредита. В теорията и практиката това се нарича „финансова репресия“. Трябва да се гледа средата, за да се отговори на въпроса дали това има смисъл. В нашата среда отговорът е, че няма смисъл“, говори Христов за това дали лихвите по кредитите трябва да се определят институционално.

„В банковия сектор има висока свръхликвидност, но при наличието на инвестиции, тя ще спадне много бързо. Състоянието й сега създава предпоставки за внасяне на капитал в бъдеще, в дългосрочен план“, коментира Христов ликвидността на сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 6
mick
преди 10 години
Данъчната ни система в момента поощрява нищонеправенето. Особено с имотите, вместо да се използват по предназначение и поддържат имотите се използват едва ли не само като обект на покупко-продажби и спекула. Много са малко имотите които наистина произвеждат. Хората предпочитат да си ги държат като куче касичка, оставят ги да буренясват, да им падат покривите.. но не ги използват, даже не ги и продават. После се оплакват, когато *** ги овършеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 8
mick
преди 10 години
Напротив данъчната ни система стимулира хората нищо да не работят. Щото тогава плащат данъци. Нищо да не купуват, щото и тогава плащат данъци. Данъчната ни система кара хората вместо да наемат майстор, сами да се правят на майстори, щото така не плащат данъци. Сами да си отглеждат картофи, щото така не плащат данъци. Сами да си произвеждат всичко щото само тогава няма данъци. Ето имаме данък върху доходите/но само за трудовите доходи и то в пари/, имаме данък върху потреблението ДДС, единствено нямаме/имаме тук там символичен/ данък върху имотите и земите - т.е. реално доходите в натура не се облагат. Получава се голямо изкривяване. http://mickideas.blogspot.com/2013/11/blog-post.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 0
993
преди 10 години
Калинчо е книжен икономист. *** трябва да излезе малко на "улицата" и да се огледа. Иначе е добро момче. Слушка и папка ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 0
lyusien
преди 10 години
Наистина как може този човек да говори такива глупости Спестяванията след 2007 нарастват със много бързи темпове но банките не дават лесно кредити и си менкат парите между себе си в държавни ценни книжа и депозити в централната банка Те се страхуват да дават кредити но причината е само в тях По време на бума от 2001 до 2007 те раздаваха кредити като бесни на куцо и сакато На главната улица във Варна пред една банка ме дърпаха да взема кредит за почивка Това беше лудост Вместо да въведат системата на кредитните карти те раздаваха малки и големи кредити които се изяждаха и изпиваха веднага и след това много трудно се връщаха Глупаво е да се твърди че потреблението не създава ръст За да се потребява трябва да се произвежда а за да се произвежда трябват пари Въобще четем какви ли не глупости от къде ли не и не трябва въобще да се учудваме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 0
doba
преди 10 години
http://***.segabg.com/article.php?id=687891650 000 000 увеличение, за месец !!!'Само за месец депозитите на населението са се увеличили с 648 млн. лева и в края на януари сумата е 38.346 млрд. лева. Това е с 3.7 милиарда лева повече от януари 2013 г., когато сумата бе 34.6 млрд. лева'И се говори за това, че липсват пари ???...В момента минималната работна заплата в БГ е 340лв/месец бруто.След данъци, такси и т.н. се взимат чисто около 260-270лв.Оттам при всяка покупка - ДДС, акцизи за бандеролните стоки.Следват общински данъци и такси за имоти, автомобили и т.н.Колко още да се вдигат още таксите, г-н Христов?Колко???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Аз не съм икономист и нямам самочувствие да кажа, че г-н подуправителя говори глупости, но разсъждавайки логично, с ограничените си познания, така ми се струва. Спестяванията са на рекордни нива, а той ми обяснява как се насърчава потреблениетоЕто ти х-н Христов някои практики, насърчаващи потребление1) Признаване на служебни автомобили и разход за гориво за разход и ДДС кредит2) Приспадане на вноските по ипотечен кредит от данъчната основаТова е практика в някои страни, но не и у нас.Що се отнася до слабото инвестиране, то е поради липсата на добри възможности а не поради ниското ДДСИ накрая г-н Христов, може ли да обясни какво точно отнояение има нивото на подоходния данък към потребяването и спестяването? Аз като неикономист не мога да разбера, но можеби просто ми липсват знания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 0
data
преди 10 години
Хората инвестират когато виждат смисъл от това . Когато не виждат - спестяват !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 1
BobbyM
преди 10 години
Поредния "икономист" дето дава акъл. Защо не оставят хората да решат сами дали да спестяват или не? Малко било ДДС-то 20% - малко ли е? Нагрухтял бюджет, който пилее пари и бедни хора които не "спестяват" достатъчно - ***....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
Човека е инструктиран да "опипа почвата" за повишаване на ДДС. ДДС 20% изобщо не е нисък и изобщо не стимулира потреблението, но що да не го направят 25% например?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още