IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката за приватизацията на Топлофикация-Шумен е финализирана

Дружеството беше обявено в несъстоятелност в края на ноември 2013 г. заради натрупани дългове към "Булгаргаз"

12:13 | 05.03.14 г.
Сделката за приватизацията на Топлофикация-Шумен е финализирана

Кметът на Шумен Красимир Костов днес е джиросал временното удостоверение за 9 696 101 поименни акции, представляващи 100% от капитала на "Топлофикация-Шумен" в полза на купувача "Енергоснабдяване" ЕООД с управител Димитър Димитров, предаде БТА.

Купувачът е представил изискващата се по договора банкова гаранция в размер на 200 хил. лева и предстои
Димитров да бъде въведен във владение на дружеството.

Новият собственик се задължава в срок до три години от сключването на договора да извърши инвестиции в размер на 2,1 млн. лв. и до края на периода да открие общо 45 работни места. 

Припомняме, че от години общината се опитва да продаде топлофикационното дружество. То е затънало в дългове и дори беше обявено в несъстоятелност от Окръжния съд в Шумен в края на ноември 2013 година. 

Тогава съдът постанови, че дружеството не е погасило задълженията си по договор за доставка на природен газ от 1998 година. Към 30 ноември 2010 година „Топлофикация – Шумен“ дължи на „Булгаргаз“ над 3,4 млн. лева – главница и лихви по тези споразумения.

През ноември 2010 година е имало допълнително споразумение между двете страни и по силата на него „Топлофикация – Шумен“ дължи общо над 15,1 млн. лева.

Въпреки това обаче няколко дни по-късно общината обяви нов търг за приватизацията на "Топлофикация Шумен". В крайна сметка се оказа, че има само един кандидат за покупката му - "Енергоснабдяване". Проверка установи, че офертата му отговаря на всички изисквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още