IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България, Румъния и Сърбия може да сформират Крайовска тройка

Премиерите на трите държави се договориха за по-близко сътрудничество в тристранен формат

15:46 | 07.03.14 г. 4
<p>
	Премиерите на България - Пламен Орешарски, на Румъния - Виктор Понта (ляво), и на Сърбия - Ивица Дачич (дясно) са обсъдили по време на тристранната среща в Русe подкрепата за Сърбия за по-скорошно членство в ЕС. <em>Снимка: БТА</em></p>

Премиерите на България - Пламен Орешарски, на Румъния - Виктор Понта (ляво), и на Сърбия - Ивица Дачич (дясно) са обсъдили по време на тристранната среща в Русe подкрепата за Сърбия за по-скорошно членство в ЕС. Снимка: БТА

Премиерите на България, Румъния и Сърбия се договориха за по-близко сътрудничество в тристранен формат, който да стане постоянно действащ. На среща в Русе те обсъдиха газовите връзки на Балканите, общи инфраструктурни проекти и съвместна дейност в пограничните райони. След срещата стана ясно, че с обща декларация България и Румъния ще продължат да подкрепят Сърбия в преговорния процес за членство в Европейския съюз, съобщи БНР.

България и Румъния горещо приветстват усилията и ангажираността на сръбското правителство в посока на европейската интеграция и ще насърчат Белград да продължи с ключовите реформи. Двете страни ще споделят своя опит в процеса на интегриране със Сърбия, се казва в документа.

В общата декларация се отбелязва още, че тази година се навършват 135 години от установяването на двустранните отношения на България с Румъния и със Сърбия.

"Декларираме, че за нас е важно регионалното сътрудничество, диалогът, основан на икономически просперитет и предназначен за преодоляване на икономическите и социални предизвикателства. Даваме подкрепа за интерконекторната връзка между България и Румъния, между градовете Русе и Гюргево, както и газовата връзка между България и Сърбия, като важни елементи за енергийната сигурност в Европа", пише в съвместната декларация.

Премиерите предлагат да има специален акцент върху бъдещото развитие на трансграничното сътрудничество между трите държави в контекста на новия програмен период до 2020 г.

Премиерът Пламен Орешарски подчерта, че днес е договорено и пограничното сътрудничество в няколко области. „Безработицата, бедността и как да насърчим инвестициите в този район. Мисля, че усилията на всички ни трябва да бъдат насочени в тази посока, да оживим пограничните райони“, каза той.

Пламен Орешарски, Виктор Понта и Ивица Дачич са обсъдили и ситуацията в Украйна. Общата констатация е, че тя вреди на региона.

Изразихме надежда, че чрез един по-пълноценен диалог между Киев и Москва ще се намери по-бързо решение на кризата, така че негативните ефекти да не са дългосрочни, каза след срещата българският премиер.

Румънският премиер Виктор Понта предложи, а България и Сърбия приеха да направят общ тристранен формат за диалог по подобие на Вишеградската четворка. Понта предложи Крайова като равноотдалечена от София, Белград и Букурещ, където да се съберат страните и там да се даде началото на формата.

Примерът, който ще дадем, ще е добър и за Украйна и ще даде повече стабилност и демокрация. Трите страни ще се консултират по всички теми, свързани с региона и процесите в него, смята Понта.

Ивица Дачич обясни колко е важно да се търсят инвеститори в региона и да се осъществяват проекти като "Южен поток", да се изгради интерконекторът с България и автомагистралата София-Ниш. „В историята сме били добре само, когато сме били приятели, а не един срещу друг“, каза Дачич.

„Благодаря на Пламен и на Виктор, че организираха тази среща. Ние сме разговаряли в предишни периоди за провеждането на този формат. Преди смятах, че идеята за тристранния формат е добра и сме съгласни изцяло. Смятаме, че нашите три държави могат и трябва да използват всички възможности на сътрудничеството в региона“, заяви сръбският премиер.

Срещата в Русе продължава във формат - правителство България-Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Аааа "може да..." или "вече е решено" и сега само ни го свеждат възпитано да не си помислим нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
fras
преди 10 години
Как така "Кройовска тройка"?Волен да иска оставка на Орешарски! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Трябва укропняване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
айде дано да не е само на хартия, а да е нещо реално действащо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още