IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Димитров: За първи път от години ръстът на износа изпреварва този на вноса

Въпреки кризата България запази благоприятната си данъчна политика, посочи зам.-министърът на икономиката и енергетиката

19:02 | 21.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
К. Димитров: За първи път от години ръстът на износа изпреварва този на вноса

За първи път от 23 години ръстът на износа изпреварва този на вноса, отбеляза зам.-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров по време на извънредна среща Борда на директорите на Бизнес съвета на на страните от Черноморското икономическо сътрудничество.

Ръстът на износа е в рамките на 7%, допълват от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Въпреки кризата България запазва най-благоприятната данъчна политика в ЕС – корпоративен данък от 10%, плосък данък върху доходите на физическите лица и 5% данък върху дивидентите, посочи още Димитров и допълни, че страната ни е привлякла 1,23 млрд. евро чуждестранни инвестиции през 2013 година. Това представлява 3% от БВП.

Значителен ръст през миналата година има и в сферата на туризма от страна на страните от Черноморската икономическа зона – основно Русия, Украйна, както и извън нея – от Беларус. Туризмът продължава да повишава значимостта си за брутния вътрешен продукт  и вече формира 13,6% от него.

Сегашното правителство започва да обръща внимание и на балнеологията и лечебния туризъм, посочи още Димитров. В тези сектори има целогодишна заетост на легловата база.

През последната година МИЕ и Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия, усилено работи по организацията на панаири, бизнес делегации и бизнес мисии в чужбина.

Така се дава възможност платформа на българските фирми да покажат продуктите и услугите си на международни изложения, където да намерят чуждестранни партньори, да сключат договори, допълни още Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
naso_fr
преди 10 години
"Въпреки кризата България запазва най-благоприятната данъчна политика в ЕС корпоративен данък от 10%, плосък данък върху доходите на физическите лица и 5% данък върху дивидентите, посочи още Димитров и допълни, ..."Ако имаше морал в политиката, този човек щеше да похвали Дянков сега! Ама нали тия спечелиха гласоподаватели с лозунги "Асфалт не се яде!" и "Дянков спъва българската икономика!"...И новината се пуска петък в 19:.., браво дрогарЕ! Плюенето ви е само за пред хората, иначе удобно се наместихте на метеното, айде сега цапкайте като за последно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още