IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пациентски организации искат оставката на здравния министър

Поводът е нерешеният от здравното министерство проблем с доплащането на лекарствата за трансплантираните пациенти

16:53 | 25.03.14 г.
<p>
	Пациенти на протест пред Министерството на здравеопазването с искане за оставката на здравния министър. <em>Снимка: БТА</em></p>

Пациенти на протест пред Министерството на здравеопазването с искане за оставката на здравния министър. Снимка: БТА

Пациенти с трансплантирани органи протестираха пред сградата на Министерството на здравеопазването с искане за оставката на министър Таня Андреева заради нерешени проблеми с лекарствата им. Протестът, организиран от Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания, идва, след като изтече десетдневният срок, който пациентски организации дадоха на МЗ да намери трайно решение на проблема, съобщи БТА.

Пациентите обясниха, че им се налага да доплащат непосилни за тях суми за медикаментите, които приемат. Председателят на федерация "Български пациентски форум" Иван Димитров каза пред журналисти, че настояват трансплантираните да не доплащат за лечението си.

Той посочи, че едно от исканията им е оригиналните лекарства, включени в Позитивния лекарствен списък, да бъдат отделени в отделни групи според действието на молекулите им. В момента те са в една група с генеричните и Здравната каса заплаща най-евтиното. Според Димитров голяма част от трансплантираните пациенти са резистентни към този медикамент и има голям риск от отхвърляне на трансплантирания орган.

Проблемът беше поставен в началото на месеца. Тогава пациентски организации обясниха, че всички трансплантирани пият до края на живота си така наречените имуносупресори, които помагат на организма им да не отхвърля чуждия орган. Здравната каса обаче плаща най-евтиния от тези медикаменти. Така, ако пациентите искат да спазват предписаната им терапия, трябва да доплащат.

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков обясни по време на протеста, че дори и лекарствата да бъдат разделени по групи, ако на фармацевтичния пазар се появи генеричен медикамент, то Здравната каса отново ще плаща неговата цена, защото е по-ниска от тази на оригиналния продукт. Няма механизъм, по който да се ограничат фармацевтичните компании да регистрират генеричен продукт, допълни той.

От 1 април Здравната каса ще плаща на 100 процента два от имуносупресорите, а един ще остане да бъде доплащан от пациентите в рамките на до 40 лева, посочи още Пенков.

Протестиращите бяха поканени на среща в МЗ, на която беше обсъден проблемът с медикаментите и е насрочена нова среща за 7 април с представители и на Здравната каса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още