IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предотвратена е ДДС злоупотреба с 1400 тона захар

НАП запорира и 100 т месо на фирма със задължения

16:53 | 01.04.14 г.
Предотвратена е ДДС злоупотреба с 1400 тона захар

Съвместна операция на МВР и НАП е предотвратила ДДС злоупотреба с 1400 тона захар, съобщиха на съвместна пресконференция главният секретар на МВР и директорите на НАП и Агенция „Митници“.

От приходната агенция уточняват, че 13 фирми, декларирали покупките на захарта от Гърция, са собственост на социално слаби българи, чиито лични данни са използвани за създаване на схема за източване на ДДС. По думите на изпълнителния директор на НАП Бойко Атанасов е подготвяна или продажба на захарта „на черно“ без документи на вътрешния пазар, или противозаконно ползване на данъчен кредит от други фирми по веригата.

Снощи са запечатани 100 тона пилешко месо на фирма, която има рисков профил и задължения към държавата, каза още Атанасов. Ако тази фирма до утре сутринта не внесе обезпечение, тази стока ще бъде конфискувана в полза на държавата, уточни директорът на НАП. И допълни, че преценката за това коя доставка и кое дружество е рисково се прави от компютърна система, като субективният елемент е изключен.

Атанасов предупреди фирмите, търгуващи с рискови стоки, които целенасочено избягват плащането на дължимите данъци, че това е не само административно нарушение, но и престъпление, за което въпросът не е дали, а кога ще бъде установено и наказано.

От началото на годината досега митниците и МВР са конфискували 1019 кг наркотици, беше отчетено още от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и директора на Агенция "Митници" Павел Тонев, пише Dnes.bg.

Лазаров съобщи, че вече никой не може да осъществява индивидуални проверки. "На външните граници първо са служителите на Агенция „Митници”, съвместно с екип на Гранична полиция, а на вътрешните граници – първи са служителите на Гранична полиция и са подпомагани от служителите на Агенция „Митници”, разясни главният секретар.

Според данните, изнесени на пресконференцията, близо 800 кг от задържаното количество са наркотици, а останалото са прекурсори. Най-много е марихуаната - около 700 кг. Иззетите цигари спрямо същия период на 2012 г. са 2,4 пъти повече, контрабандният тютюн е 34 пъти повече, а горивата - 36 пъти повече.

Лазаров коментира, че в съвместната си дейност с НАП имат две допирни точки – при фискалния контрол и по разработен съвместен план за рисковите стоки.

"По отношение на фискалния контрол МВР присъства навсякъде – и при пломбирането, и при разпломбирането на стоките, като се следи: декларираното и впоследствие продаденото количество стоки, от гледна точка удостоверяването на съответните предавателни протоколи и липсата на търговски документи; адреси, липса на условия на разтоварване или претоварване, което е предпоставка на фиктивна дейност”, обясни Лазаров.

По негови думи се работи в две посоки – срещу неправомерно усвояване на данъчни кредити по Закона за ДДС и пресичане възможностите за невнасяне на акциз от съответните търговски дружества.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още