IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубите на вода да намалеят с 20%, предвижда стратегията за ВиК сектора

Правителството прие стратегическия документ за сектора за 10 години напред

15:01 | 02.04.14 г.
Загубите на вода да намалеят с 20%, предвижда стратегията за ВиК сектора

Загубите на вода да намалеят от 60% на 40%. Това е целта, заложена в стратегия за ВиК сектора за следващите десет години. Документът, приет днес от правителството, е изготвен в сътрудничество със Световната банка в изпълнение на разпоредбите на Закона за водите.

Той определя основните цели за развитие на отрасъла и предлага мерки за постигане на тези цели до 2023 година. „Идеята е цените да са социално поносими за потребителите, ВиК отрасълът да достигне съответствие с националните и европейски екологични изисквания, качеството на услугите и ефективността на ВиК операторите да съответстват на добрите европейски практики“, разясни министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

По думите й анализите показват, че с европари могат да бъдат финансирани около 30% от необходимите капиталови разходи във ВиК сектора. Терзиева обясни, че е необходимо отделяне на допълнителни средства от държавния бюджет след 2016 година, които следва да покрият недостиг.

Инвестициите, които Световната банка е предвидила за десетгодишния период, са около 12,5 млрд. лева. Тези суми звучат драстично, но трябва да започнем, категорична е Терзиева. Около 5 млрд. лева от тях са за водоснабдяване, а останалите за отвеждане и пречистване на отпадъчни води. Министърът обясни, че стратегията е необходима стъпка и за ефективното усвояване на средствата по новата ОП „Околна среда“.

„Постепенно ще трябва да се излезе от това блато. Ако не започнем тази реформа, няма как да успеем да усвояваме средствата по оперативната програма 100% във ВиК сектора“, смята тя.

В края на този десетгодишен период трябва да се постигне 100% съответствие с европейските директиви. „Можете да си представите, имайки предвид сега състоянието на ВиК съоръженията и на ВиК операторите, където имаме загуби на води над 65%, колко усилия и инвестиции са необходими“, коментира министърът.

Терзиева напомни, че у нас има 75 хил. км водопроводна мрежа и ако реформата не започне, мрежата няма да може да бъде запазена, възстановена и да се предоставят качествени услуги на поносими цени.

Средствата по „Околна среда“ не се усвоиха добре, защото за милиони лева се правеха пречиствателни станции, които на някои места струваха много по-малко. Неефективно разходване на средствата ЕК няма да допусне в следващия период, коментира Терзиева.

Според нея голямата раздробеност – 51 ВиК оператора, води до отрицателно влияние за целия сектор. Затова стратегията предвиждала определен ред, по който да се окрупнят регионите, в които да се инвестира.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още