IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лозаро-винарският сектор ще разполага с близо 134 млн. лева до 2018 г.

Агроминистерството иска да засили рекламата на български вина в чужбина с по-висок бюджет за промоция

17:10 | 02.04.14 г.
Лозаро-винарският сектор ще разполага с близо 134 млн. лева до 2018 г.

Близо 134 млн. евро е бюджетът на Национална програма за подпомагане на лозаро винарския-сектор през новия програмен период. Това обяви зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев по време на откриването на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2014“ в Международен панаир Пловдив.

В програмата са заложени 4 основни мерки – „Преструктуриране и конверсия на лозя”, „Популяризиране на пазарите на трети държави”, „Събиране на реколтата на зелено” и „Инвестиции в предприятия”.

Гечев посочи, че министерството иска да засили рекламата на български вина в чужбина и ще се търсят и възможности за излизане на утвърдени пазари като Франция, Испания и Италия. В тази връзка в новата програма за лозаро-винарство са заложени 7,5 млн. евро за промотиране на продукти в трети страни. В старата програма бюджетът за промоции беше 2 млн. евро, припомня Гечев.

Безвъзмездното финансиране за проектите, осъществявани по линия на програмата, е 75%, а стопаните трябва да осигурят самофинансиране от 25% от стойността на проектите.

Днес ръководството на агроведомството е подписало и наредбата, с която се регламентира новата Национална програма за развитие на лозаро-винарския сектор 2014-2018 г., допълват от пресцентъра на земеделското министерство. Предстои нейното обнародване в „Държавен вестник”, след което ще бъде обявен и приемът по четирите мерки, съобщава заместник-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Атидже Алиева-Вели, цитирана от пресцентъра на Държавен фонд "Земеделие".

Според директора на Изпълнителната агенция по лозята и виното Красимир Коев лозаро-винарският сектор има потенциал за растеж, тъй като възможните площи за засаждане с лозя в България са 81 хил. хектара, а до този момент се използват 68 хил. хектара.

Коев посочи още, че миналата година е била изключително успешна за бранша. Реколтата от грозде е била 250 хил. тона, а произведеното вино възлиза на 175 млн. литра.

На територията на страната функционират 260 винарски предприятия и се очаква до края на 2014 г. да заработят още 14.

Бюджетът по мярката за преструктуриране и конверсия е 80,8 млн. евро. Само за 2014 г. по нея трябва да се изплатят над 16,1 млн. евро, уточнява Алиева-Вели. „Данните ни показват, че към края на март вече са усвоени около 45 % от средствата, или над 8,8 млн. евро. Те са платени по договори, подписани през миналата година", коментира тя.

За събиране на реколтата на зелено са предвидени 3 млн. евро за целия програмен период. Бюджетът за инвестиции в предприятията - за нови машини за преработка на грозде, оборудване за контрол на ферментацията, управление на отпадните води или софтуер за управление на избите, е 42,5 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още