IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Ще се радваме на големи компании от Виетнам на нашия пазар

Време е да се помисли за директни полети между София и Ханой, коментира заместник-министърът на икономиката Бранимир Ботев

18:28 | 06.04.14 г. 4
Орешарски: Ще се радваме на големи компании от Виетнам на нашия пазар

"В България винаги сме се стремили да допринасяме за напредъка на Виетнам", заяви премиерът Пламен Орешарски на среща в посолството на страната ни в Ханой с граждани на азиатската страна, учили и работили в България, предаде специалният пратеник на Bulgaria On Air Доника Ризова.

„Стремим се да го правим и сега и искрено се възхищаваме на успехите, които Виатнам постигна в последните години“, добави Орешарски. Той подчерта, че и в България има много бизнес възможности.

„Ще се радваме големите виетнамски компании да присъстват на нашия пазар. Работа на ръководствата на двете правителства е да улесняват контактите между бизнеса и хората“, заяви премиерът. „В този регион на света Виетнам е най- приятелската страна на България. Вярвам, че и гражданите на Виетнам се отнасят по подобен начин и към България”.

Премиерът изтъкна, че в навечерието от 65-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни може да се отчете, че отношенията между България и Виетнам във времето винаги са били особено близки и приятелски.

"Виетнам и България ги свързват културата и духовността", заяви на свой ред министърът на културата Петър Стоянович. Той подари на българското посолство в Ханой подбран пакет от над 100 произведения на българското изкуство – песни, танци и филми, сред които и „Лачените обувки на незнайния воин“.

По-рано през деня министър-председателят Орешарски проведе среща с представителите на българските делови среди, които са заедно с официалната делегация в Ханой. Представителите на бизнеса подчертаха, че има български интерес за развиване на дейност във Виетнам и дадоха за пример туристическия сектор. Като проблем те поставиха бавните процедури и подчертаха, че е важно да се усеща подкрепата на българската държава. Заместник-министърът на икономиката с ресор „Туризъм” Бранимир Ботев подчерта, че е време да се помисли за директни полети от София до Ханой.

Премиетът Орешарски присъства и на откриването на първия български ресторант в Ханой – „София“. Инициативата е на Анх Нгуен, който е учил и живял повече от 16 години в България, и на Жени Желязкова, която е от две години в Ханой. Двамата са убедени, че българската кухня ще се радва на успех във Виетнам. Министър-председателят Орешарски подари на ресторанта плакет на Мадарския конник и пожела успех.

В началото на престоя си в Узбекистан, на път за Ханой, българският министър-председател беше посрещнат от кмета на град Самарканд Акбар Шукуров и от председателя на областта Зоир Мирзаев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Бравос, големи надежди към модерните компании на социалистически Виетнам, още намиращ се в 1965-та одина.Орешарски се излага като двойкаджията на курса заради политическата линия спускана от Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
rogers
преди 10 години
тая новина ми звучи като виц
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
От София няма директни полети до Тирана, Скопие, Загреб, Будапеща, Лисабон, Осло, Дъблин и т.н., а човекът си мечтае за полети до Ханой :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Да радвайте се. Само че дли ще се получи ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още