IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата се завръща в сектор тютюн

Заговори се за увеличаване на субсидии и промени в Закона за тютюна, смята експертът Николай Вълканов от ИПИ

16:55 | 12.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Държавата се завръща в сектор тютюн

На последния Консултативен съвет по тютюна бе направен решителен завой към връщането на държавата в сектора и отново се заговори за увеличение на субсидиите, което освен в разрез със здравата логика, противоречи на интереса на данъкоплатците, коментира в свой анализ Николай Вълканов от Института за пазарна икономика (ИПИ).

„Данъкоплатците традиционно никой не ги пита, а и те като че ли стават все по-безразлични към начина, по който се харчат парите им“, добавя Вълканов.

Според него причините сега да се заговори за държавната намеса в сектора са няколко и една от тях е политическа – амбициите на ДПС за успех в европейските избори и изпращането на поне четирима депутати в Европейския парламент. Вълканов посочва, че на второ място с действията си правителството ще заздрави позициите на националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010), както и ще бъдат защитени частните интереси на изкупвачи на тютюн.

„Все по-вероятни изглеждат промени в Закона за тютюна в посока създаване на регистър на тютюнопроизводителите, към който може да бъде добавен и регистър на изкупвачите на тютюн. Циркулира предложение и за връщането на държавните оценители по качеството, които щели да служат като „арбитри” при възникването на спорове между производители и търговци“, пише още в анализа на експерта от ИПИ.

В сектора се предвиждат и още изменения като например създаване на камара по тютюна, конститутирана от заинтересованите страни, която ще регулира пазарните отношения.

Многократно са коментирани вредните последствия от подобни предложения, а именно - ограничаване на конкуренцията, внасяне на корупционен риск, непазарно влияние върху цената и създаване на предпоставки за изкуственото ѝ понижение, търговия с политическо влияние за сметка на данъкоплатците и т.н., и т.н.

Националните доплащания за тютюн не са обвързани с производство и се дават за произведена продукция през периода 2007-2009 г., припомня Вълканова. Поне на теория те трябва да служат за преориентиране на производството към други култури. Според отчета на НАТ-2010 обаче площите с тютюн са нараснали с 2500 хектара през 2013 г.

С оглед на растящите площи с тютюн и искането националните доплащания да нараснат от 100 на 120 млн. лв. за предстоящата кампания изглежда все по-вероятно пазарът да влезе в спирала на понижаващи се цени. Тогава ще е много по-трудно да се обвини либерализацията за случващото се.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Естествено че ще субсидираме с данъците си електората на ДПС. Ако им е толкова хубав тютюна защо не го продават навън?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още