IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пловдив се превръща в столицата на българската индустриализация

"Тракия икономическа зона" привлича все повече инвеститори, констатираха участниците в конференцията "българската индустрия: мисия възможна"

18:12 | 11.04.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>Организаторите</em></p>

Снимка: Организаторите

Пловдив се превръща в столицата на индустрията в България, като за града фокусът на развитие е не реиндустриализация, а високотехнологична индустриализация. Това може да бъде постигнато благодарение на деветте висши учебни заведения в града, от които излизат високообразовани кадри. 

Този коментар направи кметът на града Иван Тотев в своето обръщение по време на конференцията "Българската индустрия: мисия възможна", организирана от Българския форум на бизнес лидерите. 

Икономическият анализатор Георги Стоев, управляващ директор на "Индъстри Уоч", посочи факти в подкрепа на твърдението, че Пловдив става индустриалната столица на страната. 67 500 души в Пловдивска област са заети в преработващата промишленост, което е повече от София, повече от Варна и Бургас, взети заедно. 

„Инвеститорите идват тук, защото е изградена инфраструктурата за индустриални инвестиции – земя със сменен статут, логистика, работна ръка, добра демография, съдействие от местните власти. Ясно е казано на инвеститора, че е добре дошъл. Когато външен или локален предприемач погледне към България като място за инвестиции, то неговият поглед трябва да е фокусиран върху „Тракия икономическа зона“, категоричен е икономистът Георги Стоев, цитиран от пресцентъра на организаторите.

"Тракия икономическа зона" е един от най-мащабните икономически проекти в страната, разположен на площ от 10,7 млн. куб. метра. В него са инвестирани над 1 млрд. евро. Повече от 100 чужди и български инвеститори вече са построили там своите производствени, логистични и търговски бази, подчерта в презентацията на зоната доц. д-р инж. Никола Добрев.

Добрев, който е председател на Съвета на  директорите на КЦМ 2000 АД и управител на „Тракия икономическа зона“, припомни, че в зоната са включени 6 индустриални зони, като една от тях – „Марица“ е първата индустриална зона в България.

"Тракия икономическа зона" се осъществява от „Сиенит Холдинг“ и „КЦМ 2000“ с подкрепата на 9 общини - Асеновград, Калояново, Куклен, Марица, Пловдив, Първомай, Раковски, Родопи и Стамболийски.  

„Да произвеждаме повече стоки за износ, да осигурим преработване на местната селскостопанска продукция, с което да развием агро сектора до краен продукт, да активираме инвестициите в индустрията и така естествено да стигнем до най-върховия момент на индустриализацията – развитие на икономиката чрез развитие на знанието“, посочи основните цели на проекта Никола Добрев.

„Държавата подкрепя инвеститорите клас А. Досега обаче държавата не е дала определение на структурата, на понятието „индустриална зона“, това става сега в новия правилник за насърчаване на инвестициите“, коментира Светослав Младенов, директор на Българската агенция за инвестиции, в отговор на въпрос как държавата подкрепя развитието на проекта. 

Но никой не можа да отговори на въпроса на Румен Цонев, главен изпълнителен директор на „КЦМ 2000“, защо разходите за електроенергия за производството у нас са най-високи в цяла Европа.

„Металургичната промишленост дава 20% от износа на България. Но именно предприятията в нея, големите енергийни консуматори, са поставени в ситуация да ползват ток по-скъп, отколкото в съседна Гърция, например, за която България изнася електроенергия. Всяка държава в ЕС по някакъв начин се опитва да намери равновесие между собственото си производство и цената на електроенергията за производителите, само ние не го правим“, констатира Цонев.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 10 години
Не е съвсем така - там са Либхер, Сокотаб, Стилмет и др.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
MarkoM
преди 10 години
Къде я видяха тази масова индустриализация в Пловдив - тук там по някое цехче с изключение на КЦМ, тук там строежче и един куп търговски складове и пакетжни...........къде е това индустриално производство ми е много интересно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още