IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестират около 2 млн. лв. в брегови център на корабния трафик в Бургас

Очакванията са строителството да завърши до края на годината

16:42 | 16.04.14 г.
Инвестират около 2 млн. лв. в брегови център на корабния трафик в Бургас

Започна строежът на брегови център за управление на корабния трафик в Бургас, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Първа копка направиха кметът на града Димитър Николов, зам.-министърът на транспорта Петър Киров и генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ Ангел Забуртов.

Стойността на проекта е около 2 млн. лв., а средствата са отпуснати по проект „Информационна система за управление на трафика на плавателни съдове – фаза 3“ по ОП „Транспорт“ 2007-2013 г.

„Благодарение на Оперативна програма „Транспорт“ се влагат над 30 млн. лв. за развитието на Информационна система за управление трафика на плавателни съдове (VTMIS)”, каза Петър Киров. Проектът ще увеличи сигурността на корабоплаването и ще помогне за по-доброто опазване от замърсяване на морето, поясни той.

На центъра се възлагат надежди да намали административната тежест при посещаването на българските пристанища от чужди кораби чрез изграждането на единно електронно гише.

Сегашният брегови център е ситуиран в сграда, построена през 1997 г., която не предполага повече разширения. Затова се налага изграждане на нов брегови център, който да оправдае всички европейски изисквания.

След приключването на строителството, което зам.- министърът се надява да стане до края на годината, ще се даде възможност за интегриране на всички комуникационни подсистеми в единна национална морска информационна система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още