fallback

Аутсорсинг индустрията генерира около 3% от БВП на България

Това е най-бързо развиващият се сектор от българската икономика

14:04 | 22.04.14 г. 6

Аутсорсинг индустрията генерира около 3% от БВП на България, като това е най-бързо развиващият се сектор на българската икономика. Това стана ясно на форум за развитието на индустрията.

По данни на бранша до три години направлението ще генерира до 2 млрд. лева оборот. Заради бързото развитие на сектора трябва да се подготви стратегия за развитието на тази индустрия, заяви Стефан Бумов, председател на Българската аутсорсинг асоциация.

„Разкриването на нови работни места е от голямо значение в период на стагнация на икономиката“, заяви на форума вицепремиерът Даниела Бобева. Тя посочи, че за последните четири години приходите от аутсорсинг в България са се увеличили с 60%. Годишно секторът генерира приходи за около половин милиард евро.

Секторът е нараснал с 40% през 2011 г. спрямо предходната година, а през 2012 г. - с 13 на сто. Това показва, че България е интересна дестинация за тази индустрия. Прогнозите за развитието й през тази и следващата година са оптимистични, допълни вицепремиерът.

Тя припомни на фирмите, че могат да ползват стимули от бюджета, ако кандидатстват с проекти към Националния иновационен фонд, също и при разкриването на работни места в общини с висока безработица.

Това е изключително перспективен сектор, който държавата ще насърчи, заяви заместник-министърът на икономиката Красин Димитров. Той допълни, че общо в аутсорсинг и IT индустрията работят 40 хил. души.

Димитров посочи, че с промени в Закона за насърчаване на инвестициите при издаването на сертификати за инвестиции от клас А и Б вече ще се обръща внимание освен на обема на инвестициите, и на броя на заетите лица. Освен това ще се обмислят варианти за предекспортно финансиране на компаниите.

Представители на бизнеса коментираха, че при насърчителните мерки прозрачността не е достатъчна, а, според тях, администрацията не работи достатъчно ефективно.

В отговор вицепремиерът обеща при обществените поръчки в бъдеще да бъдат обществено достъпни в интернет протоколите от заседанията на оценителните комисии, договорите и анексите към тях.

Заради необходимостта от обучени кадри за сектора Даниела Бобева съобщи, че през есента тръгват 10 пилотни проекта за въвеждане на дуалната система в професионалните училища.

Тя коментира пред журналисти, че правителството няма да прави стратегия за реиндустриализацията, а програма. За целта се е събрала работна група, която ще изчислява фискалния ефект от планираните мерки и очакваните ползи за икономиката.

За да има реиндустриализация, работната сила трябва да се пренасочи от хуманитарните науки към индустрията, иновациите и новите технологии, заяви Бобева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:25 | 13.09.22 г.
fallback