IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът отхвърли промените в закона за инвестициите

Само трима депутати гласуваха "за", или срещу президентското вето върху текстовете

10:36 | 11.01.13 г.
Парламентът отхвърли промените в закона за инвестициите

Само трима депутати подкрепиха промените в закона за инвестициите по време на днешното гласуване в Народното събрание, предаде БТА. Против се обявиха 26-ма, а с въздържал се гласуваха 95-ма депутати.

Част от текстовете в Закона за насърчаване на инвестициите бяха върнати за ново гласуване от президента Росен Плевнелиев. С гласуването днес българските депутати подкрепиха президентското вето.

В мотивите на Плевнелиев изискванията за предоставяне за постоянно пребиваване в България са необосновано завишени и вместо да насърчават, създават допълнителна пречка пред чуждите инвеститори.

Законът предвижда още разрешение за постоянно пребиваване при инвестиция като съдружник или като акционер, притежаващ 50% от активите, за минимум 4 млн. лева в българско търговско дружество, а като следствие от тази инвестиция трябва да бъдат открити 50 работни места за български граждани.

Тези минимални прагове са едни от най-високите в Европа – в Ирландия и Гърция, например са записани прагове в размер на 300 хил. евро за получаване на правото за постоянно пребиваване. В Германия пък сумата е 250 хил. евро.

Чужденците ще имат право да получат и българско гражданство, ако вложат 1 млн. лева в търговско предприятие и от поне година имат статут на постоянно пребиваващи. При даване на гражданство подходът трябва да бъде коренно различен, смята още президентът.

Разликите в двата статута е, че гражданите могат да заемат определени публични длъжности, обясни още Плевнелиев в своите мотиви да върне промените в закона и допълва, че статутът на постоянно пребиваващ в страната осигурява необходимите условия, права и гаранции за инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още