IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът наложи вето върху текстове от закона за насърчаване на инвестициите

Депутатите ще преразгледат условията за даване на гражданство на чуждите инвеститори

15:56 | 13.12.12 г.
Президентът наложи вето върху текстове от закона за насърчаване на инвестициите

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху текстовете от преходните и заключителните разпоредби на Закона на насърчаване на инвестициите, с които на големите чужди инвеститори се дава българско гражданство при определени условия, съобщиха от президентската институция.

Припомняме, чв в края на миналия месец след ожесточени дебати парламентът реши, че чужденец ще получава българско гражданство, ако има статут на постоянно пребиваващ от поне една година и е вложил не по-малко от 1 млн. лв. в капитала на българско търговско дружество.

Депутатите гласуваха също така статут на постоянно пребиваващ у нас да могат да получат инвеститори, внесли в капитала на българско търговско дружество не по-малко от 4 млн. лева като съдружници или акционери и притежаващи не по-малко от 50 на сто от капитала, в резултат на което са извършени инвестиции за придобиване на нови дълготрайни материални и нематериални активи в размер не по-малък от 4 млн. лева и са разкрити най-малко 50 работни места за български граждани

Преди седмица Плевнелиев коментира, че поправките в закона не са в подкрепа на увеличаването на инвестициите в страната. По думите му новите условия дори създават допълнителни пречки пред чуждестранните инвеститори, като въвеждат ненужно завишени изисквания за предоставяне на разрешение за постоянно пребиваване.

"Една от областите, в които държавата трябва да положи повече усилия, за да насърчи инвестициите, е интелектуалната собственост. И в този сектор благоприятната среда изисква предвидимост и стабилност. Важно е всички условия, при които държавата ще подкрепя този вид инвестиции, да са уредени в закон", посочва се в указа на Росен Плевнелиев, който е внесен в Народното събрание.

Президентът посочва също така, че с тези текстове "се въвеждат необосновано завишени изисквания за предоставяне на разрешение за постоянно пребиваване на територията на България".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още