IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законът за инвестициите ще се обсъжда повторно

Прагът за инвестиции, даващ българско гражданство, трябва да бъде значително намален, смята икономическият министър Делян Добрев

17:34 | 09.01.13 г.
Законът за инвестициите ще се обсъжда повторно

Икономическата комисия в парламента единодушно прие връщането за повторно обсъждане на промените в Закона за инвестициите, предаде агенция „Фокус”.

Законът за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите беше приет от Народното събрание в края на ноември 2012 г. и беше върнат с наложено от президента вето върху някои от текстовете през декември 2012 г.

Промените залагат възможността чуждестранните инвеститори да придобият българско гражданство, ако са вложили у нас средства в размер на 1 милион лева.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви, че и в сега действащото законодателство инвестициите са обвързани с получаване на гражданство в случаи на особени заслуги за икономиката. Той каза, че той като министър, е предложил да бъде дадено българско гражданство на италиански инвеститор за инвестиции в България за над 500 млн. евро.

"С промените в Закона за насърчаване на инвестициите се предвижда след получаване на статут на постоянно пребиваване и след определен срок да се кандидатства за получаване на българско гражданство", посочи министърът.

Според Делян Добрев прагът за инвестиции трябва да бъде значително намален. По думите му трябва да бъде добавена разпоредбата, която дава права за пребиваване и при инвестиции в недвижимите имоти.

„Праговете, които бяха приети в текстовете на закона за инвестиции, са прекалено високи и по отношение на изискването за работните места”, каза още Добрев. Той даде примери за праговете за инвестиции в други страни от ЕС. Най-ниският праг е от 10 хиляди евро в Словения, най-високият е в Ирландия - 300 хиляди евро.

„Народното събрание прие праг от 4 милиона лева, или 7 пъти по-висок от най-високия в ЕС. Народното събрание прие и праг от 50 работни места, най-високият праг е в Португалия – 30 работни места, най-ниският е във Великобритания - 2 работни места“, каза още Делян Добрев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още