IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: Стремежът ни е да запазим устойчивия икономически растеж

На среща с бизнеса в Пазарджик икономическият министър категорично отхвърли идеята за промени във валутния борд

18:19 | 29.04.14 г.
Стойнев: Стремежът ни е да запазим устойчивия икономически растеж

През първото тримесечие на 2014 година ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) е бил в размер на 1,6 на сто и стремежът на правителството е да запази устойчивото икономическо развитие. Това коментира пред представители на бизнеса в Пазарджик икономическият министър Драгомир Стойнев, цитиран от БТА.

Първите експресни данни за развитието на икономиката през първото тримесечие ще бъдат публикувани от НСИ на 15 май. Според последните официални данни за последното тримесечие на 2013 година българската икономика расте с 0,4% на тримесечна база и с 1% спрямо последните три месеца на 2012 година. 

Един от основните проблеми за икономическото развитие на страната, очертани от министъра по време на срещата в Пазарджик, са по отношение на човешките ресурси. Затова и през септември започва въвеждането на дуалната система на обучение. Първият проект, който ще бъде реализиран по тази схема, ще бъде в минния сектор.

Пазарджишките предприемачи поискаха от Стойнев да бъде преосмислена идеята за валутния борд, като част от мерките за икономически ръст на страната. Идеята обаче е била отхвърлена от министъра с коментар, че сега най-важна е икономическата стабилност и въпросът за валутния борд не стои на дневен ред пред  правителството.

Министърът отбеляза още, че е важно  държавата да подкрепя експортноориентираните фирми, да се търси  сътрудничество с европейските страни и държави от Азия и от  Африка, в които има икономически растеж.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още