IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството представя програмата за индустриализация през май

Индустриализацията на България е приоритет номер едно за БСП, заяви Сергей Станишев

18:00 | 30.04.14 г. 2
Правителството представя програмата за индустриализация през май

Правителството работи активно по програма за индустриализация на страната, чийто първи вариант ще бъде представен през май. Това съобщи в Радомир лидерът на БСП Сергей Станишев, цитиран от БТА.

По думите му индустриализацията на България е приоритет номер едно за БСП. „Само с инфраструктурни проекти страната ни не може да излезе от кризата, необходимо е производство“, категоричен е Станишев.

Той напомни, че бъдещата национална програма се изготвя съвместно с експерти от БАН, специалисти, неправителствени организации. Необходима е приемственост и съгласие, затова тя ще бъде широко обсъждана.

Преди месец на семинар в Боровец Станишев съобщи, че правителството ще представи своята програма за индустриализация с хоризонт 2020 година през април.

Тогава лидерът на левицата обясни, че акцент в програмата ще бъде преодоляването на диспропорциите по отношение на регионалното развитие, която силно се е задълбочила в последните години. Един от приоритетите е ребалансирането и възстановяването на стабилността в развитието на регионите, посочи тогава Станишев.

В програмата е залегнала и цялостна реформа в здравеопазването, която ще се разработи в диалог с лекарите, медицинските сестри и пациентските организации. Социалната политика е от особено значение, тя е изведена във водещ приоритет в програмата, каза още Станишев.

С приоритет ще се подкрепят високотехнологични производства, но без да се пренебрегват традиционни индустрии с принос върху икономическия растеж.

Той спомена и за нова политика за рехабилитация на второкласни и третокласни пътища. Става дума за програма от 50 милиона лева. Друга нова политика е програмата за развитие на водния сектор, предвиждаща два нови язовира – „Пловдивци”, „Луда Яна” и рехабилитация на яз. „Студена”. Отделна програма е за борба с водните режими в населените места.

Днес Сергей Станишев посети радомирския завод "Електрик", който определи като успешно приватизирано предприятие. Заводът работи от 1961 г., тук намират прехрана три поколения радомирци, отбеляза той. Работните места са се увеличили двойно за последните 10 години и вече са 450. Предприятието произвежда електрооборудване, като кризата му се е отразила благоприятно и е увеличило производството си. 95% от продукцията на завода е предназначена за износ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
Fiscalist
преди 10 години
Мишок, на 25ти такъв ще ти го подадем, че няма да знаеш накъде е красная плосчад, ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
rumen221
преди 10 години
Сергейчо,Преди Индустриализацията, искам;1. Майчински" само за пълнолетни и вместо детски - родителите на до 2 деца и до 18г. без ДОД2. Корп. Данък 20% и Данък Банкови транзакции 3. Качване МРЗ на Обществения мин. (562лв., по 15лв. мес.)4. Учебници, здраве и основни храни, без ДДС5. Пенсийте в отделен закон и без таван на пенс. осиг., а Инвалидните да се плащат от Здравните осиг.6. Увеличаване на Техникумите и за всички до 18г. - Професионална подготовка7. Личната карта с чип, да е и Лична, дебитно-кредитна, здравно-осигурителна карта здравно досие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още