IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще спасяваме пари по програмата за рибарство с наддоговаряне на бюджетите

Изпълнението на програмата за рибарство и аквакултури е най-лошо в сравнение с останалите оперативни програми

13:37 | 17.05.14 г. 2
Ще спасяваме пари по програмата за рибарство с наддоговаряне на бюджетите

Министрите решиха на днешното си заседание да разширят мерките за финансиране по Оперативната програма за развитие на рибарския сектор (2007-2013 г.), по които може да се договарят проекти над бюджетите, за да се постигне максимално усвояване на средствата по програмата, съобщава пресслужбата на кабинета.

Изпълнението на програмата за рибарство и аквакултури е най-лошо в сравнение с останалите оперативни програми за програмния период 2007-2013 г.

Към края на април са договорени близо 81% от бюджета на програмата (почти 81,8 млн. евро). Изплатените средства обаче са малко под 37 на сто (над 37,3 млн. евро), сочат данните, публикувани на единния информационен портал за структурните фондове на Европейския съюз (ЕС).

За сравнение, средно за всички оперативни програми договореният бюджет е над 108%,  т. е. има наддоговаряне на бюджетите, а разплатените пари са 61,5% от общия бюджет. За земеделските и рибарски фондове като цяло договорените средства са почти 94% от бюджета, а изплатените – 62,4%.

Още преди година предишното правителство прие да се наддоговори бюджетът по програмата за рибарство и аквакултури по няколко схеми за финансиране – за акваекологични мерки, инвестиции в аквакултури, преработка на риба, промоционални кампании и колективни дейности. Към тях сега се включват осите - "Аквакултура, риболов във вътрешни водоеми, преработка и маркетинг на продукти от риболов и аквакултура" и “Мерки от общ интерес”.

Програмата за рибарство и аквакултури започна да действа със сериозно закъснение - през 2010 г., въпреки че трябваше да тръгне през 2007 г. Това беше и първата програма, по която изгубихме пари заради слабо усвояване на средствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 32 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Това министерство и този ресор са на 100% заети от хора на мафията ДПС, чиято основна цел е източване и крадене на европейски средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 0
Markoni
преди 10 години
Е как е тръгнала през 2010, като още 2008-*** подготвяхме проекти, а през 2009 имаше одобрени??? Проверявайте си нещата ето http://oprsr.government.bg/?p=1226. Наредбата за аквакултурата (най-атрактивната мярка) е публикувана през 2008г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още