IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата намаля до 11,8% през април

Това е първото сериозно понижение на показателя от 2009 година насам, отчете директорът на Агенцията по заетостта

13:01 | 19.05.14 г.
Безработицата намаля до 11,8% през април

От началото на годината в продължение на четири месеца безработицата намалява, което не се е случвало от 2009 година насам. Това коментира изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Асен Ангелов пред журналисти.

През април Агенцията по заетостта регистрира значително намаление на безработицата – до 11,8 на сто или с 0,4% по-малко спрямо март, отчете още той.

През април в бюрата по труда са регистрирани 386 625 безработни. Те намаляват с 12 233 души спрямо март. На годишна база обаче безработните са с 6140 души повече.

Припомняме, че за първите три месеца на годината показателят задържа ниво от 12,2 на сто. На годишна база обаче показателят е по-висок - през април 2013 година безработицата е била с 0,2 процента по-ниска.

През април тази година и търсенето, и обявяването на нови работни места се увеличава, посочи още Ангелов. Това е положителна тенденция, защото се случва не толкова чрез програми, колкото в реалния сектор - при работодател, който не получава подпомагане от държавния бюджет, което пък е признак за устойчива заетост.

На работа през април 2014 година са постъпили 30 312 безработни, или със 7771  повече спрямо предходния месец. Спрямо април 2013 година постъпилите на работа обаче намаляват с 2216 души.

Към момента агенцията поддържа 46 хиляди субсидирани работни места по-малко от миналата година. Към края на април те са 27 хиляди, уточни Ангелов. По-малкото субсидирани места се компенсира от разкритите нови работни места в реалната икономика, потвърди той.

Това е тенденция, която беше откроена още през февруари. Тогава директорът на Агенцията по заетостта коментира, че все повече хора намират работа в реалната икономика и то в трудните зимни месеци, когато все още не е започнало сезонното търсене. Към края на април нарастващото търсене на работна сила на първичния пазар вече е доминирано от сезонния фактор, отчитат от агенцията.

Позитивни са и данните за нивото на младежката безработица, каза Ангелов. Към края на април новорегистрираните младежи до 24 години са 8 процента от всички безработни. А новите регистрирани младежи до 29 години са 17,7 на сто от всички безработни. Намалението е съответно с 3,3 процентни пункта и с 4,7 процентни пункта под нивата от миналия месец.

Намалелият брой младежи без работа от агенцията обясняват със стартиралата програма „Гаранция за младежта“ и с активността на младите да се регистрират в бюрата и да търсят заетост.

По-голям е проблемът с хората в предпенсионна възраст, коментира Ангелов. Към момента 38 на сто е групата на хората без работа над 50 години. Засега те могат да се възползват от услугите на агенцията чрез програмата „Помощ за пенсиониране“, уточни той. Специални схеми за хората над 55 години ще има и в новата оперативна програма до 2020 година.

Статистиката на агенцията за април потвърждава тенденцията равнището на безработицата да е по-ниско от средното за страната в големите области - София-град, Габрово, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Стара Загора и Велико Търново. В област Перник то е изравнено със средната стойност за страната (11,8%) за април.

В останалите области равнището на безработица е над средното за страната. За Северозападна България то остава най-високо - Видин ( 25,6%), Враца (23,8%), Монтана (23,3%). За Смолян (21,2%), Силистра (21,2%), Търговище (20,2%), Разград (19,19%) стойностите на безработица също продължават да бъдат високи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още