IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК е изплатила парите на болниците към април

Болниците нямат основание да връщат пациенти, твърдят от Здравната каса

18:11 | 19.05.14 г.
НЗОК е изплатила парите на болниците към април

Към днешна дата - 19 май, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) изцяло е изплатила на лечебните заведения за болнична помощ отчетената дейност.

Това съобщават от Здравната каса по повод на изявления на ръководствата на някои болници, че поради определянето на занижени лимити от страна на Здравната каса ще се наложи да не приемат пациенти, потърсили помощ.

От здравния фонд уточняват, че предстои изплащането за месец май.

Припомняме, че преди дни Българският лекарски съюз (БЛС) поиска оттегляне на месечните финансови лимити за болниците. Месечните финансови лимити за болниците бяха въведени с постановление на Министерския съвет от 29 април.

Съсловната организация иска да се изясни как ще се процедира с пациентите след изчерпване на месечните лимити и как ще се плаща извършената надлимитна дейност.

БЛС алармира, че бюджетите на лечебните заведения са намалени с по 20-25 процента спрямо миналогодишните, а директорите са изправени пред ситуацията или да покриват дългове, или да плащат заплати. При тези разчети ще се намалява персонал и заплати, ще се трупат дългове и ще има листи на чакащи пациенти, прогнозираха от Съюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още