IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

184 хил. тона отпадъци от опаковки са рециклирани в България през 2013 г.

Рециклирани са 58,44% от пуснатите на пазара количества опаковки, което е над заложената цел

18:45 | 19.05.14 г.
184 хил. тона отпадъци от опаковки са рециклирани в България през 2013 г.

През 2013 г. в България са рециклирани 184 хил. тона отпадъци от опаковки от четири организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки - Екопак България АД, Екобулпак АД, Булекопак АД и Eкоколект АД. Това сочи докладът на комисията за проверка на одиторските доклади от организациите по оползотворяване на отпадъци от опаковки, посочват от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Две от организациите - „Екоресурс България“ АД и „Репак“ АД, имаха действащи разрешения до 26 април 2013 г., но не са внесли одиторски доклади, които да докажат изпълнението на задълженията им, установени със Закона за управление на отпадъците и Наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки. Срокът за представяне на одиторските доклади изтече на 31 март 2014 г.

Общо 242 фирми, членове на оползотворяващите организации, не са подавали месечни и годишни справки към съответната организация за пуснатите от тях на пазара опаковки или не са заплащали възнаграждение към организацията по оползотворяване, към която членуват. По този начин не са изпълнили задълженията си и ще трябва да заплатят дължимата продуктова такса за опаковки в ПУДООС в двуседмичен срок. Пълният им списък е публикуван на сайта на министерството.

Лицата, които пускат на пазара опаковки, отговарят за рециклирането на не по-малко от 54,9 на сто и за оползотворяването на не по-малко от 56 на сто от теглото на образуваните през годината отпадъци от опаковки.

Общо пуснатите на пазара в България количества опаковки са 315 308 тона, от които са рециклирани 184 267 тона и оползотворени 184 310 тона. Изпълнената цел по рециклиране е 58,44%, а по оползотворяване – 58,45% т.е. надвишават целите, заложени в Наредбата, отбелязват от министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още