IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Гинев: Работим по всички искания на международните превозвачи

В момента се извършва проверка на всички 9000 издадени лиценза на автомобилните превозвачи

18:10 | 22.05.14 г.
А. Гинев: Работим по всички искания на международните превозвачи

Работим по всички искания на международните превозвачи, за да няма протести на 15 юни, каза днес заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев, цитиран от БТА.

Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" прави проверка на всичките 9000 издадени лиценза на автомобилните превозвачите, която ще приключи до 2-3 месеца, каза Гинев.

Съюзът на международните превозвачи заяви исканията си на национален форум на 15 май. Основно искане на съюза е да се спре издаването на лицензи на фирми, които не са проверени. Предлага се също да бъде създаден регистър на моторните средства. 

Относно въпроса за отношенията с Иран Гинев каза, че днес е имал среща с посланика на Иран, на която е договорено в най-скоро време да се състои заседание на междуведомствената комисия по автомобилен транспорт.

Превозвачите са на мнение, че пазарът в Иран е тотално загубен, тъй като всеки път, когато преминава иранската граница, българският превозвач трябва да плати 670 евро, докато иранският плаща само винетка на стойност 20 лева. Те поискаха държавата да предприеме мерки за въвеждане на еднаква такса и за двете страни.

Продължават преговорите и с турската страна, но това е дълъг процес, защото всеки отстоява своите интереси в него, посочи Гинев.

Министерството на финансите е подготвило промените по начисляване на ДДС, но те ще влязат в сила след приключване на преговорите по новата спогодба, като за основа ще се ползва спогодбата от 2012 година, посочи Гинев.

Връщането на ДДС ще бъде реципрочна мярка, която ще се въведе и от турската страна за нашите превозвачи, уточни той.

По отношение на липсата на подготвени водачи за сектора Гинев повтори тезата си, че липса на кадри има във всички браншове.

Дезинфекцията на автомобилите по границата, срещу която превозвачите протестират, е реципрочна мярка и за водачите от двете страни и тя е временна заради шапа в Турция, каза още заместник-министърът.

От март до началото на май границата са преминали 25 хил. автомобила от България, като от тях санкционирани и задържани на турска територия са 21, уточни той. В голямата си част това е станало заради проблеми в системата на митниците в Турция, които вече са отстранени. Така оставаме с 13 случая, което е пренебрежимо малък брой, коментира в отговор на въпрос Гинев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още