IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станишев не планира да подава оставка

Според лидера на социалистите изборните резултати са разочароващи за БСП и предстоят много анализи

00:04 | 26.05.14 г. 25
Станишев не планира да подава оставка

Като неповторим опит и огромно емоционално преживяване определи Сергей Станишев предизборната кампания, по време на която е обиколил страната и се срещал с проблемите на хората. Според него резултатите са незодоволителни, но те не са вот срещу управлението на партията и затова той не мисли да подава оставка. Той не отговори категорично и дали ще стане евродепутат или комисар в новата Европейска комисия (ЕК).

„Тези, които говорят, че изборите са срещу правителството, правят тежка грешка”, убеден е лидерът на БСП, макар и да призна, че резултатите са незадоволителни и разочароващи за "каузата, за която се бори партията" след националните избори през миналия май.

Според него избирателната активност е твърде ниска – около 35%, а „ако имаше вълна наказателен вот, избирателната активност щеше да е като на национални избори, а не като на европейски”.

Лидерът на БСП поздрави първата политическа сила - ГЕРБ, и всички партии, които получиха доверие, за да имат свои представители в ЕП. Десните ще имат седем мандати, а социалистите и либералите на този етап – осем, коментира Станишев и допълни, че трябва да се направи анализ на слабостите.

Станишев коментира, че няма да подаде оставка, за да не прави услуга на своите опоненти, и допълни, че ще "направи това, което е най-добро за България". "Ще си направим анализа, не се съмнявайте, че ще си направим всички изводи", допълни той.

Станишев е убеден, че всички кандидати на БСП са направили всичко възможно, за да спечелят тези избори. "Няма партия, която да е направила повече изборни срещи", категоричен беше той. 

Очевидно е, че ГЕРБ са първа политическа сила, призна лидерът на "червените". "Не смятам и няма никакво писано и неписано правило, че най-голямата политическа сила, ако е в изолация, трябва да бъде на власт", заяви още лидерът на БСП и попита предсрочните избори ще решатпроблемите на хората и проблемите на страната.

Той обаче призна, че ситуацията в националния парламент ще се затрудни. “Мога да кажа, че ситуацията с кворума не се променя. Досега е имало за 1 година 13 провалени кворума и всички те са отработени”, подчерта Станишев.

Що се отнася до предсрочни избори или следващите парламентарни избори, той посочи, че резултатите от сегашните избори не означават, че същите партии ще влязат в националния парламент.

Станишев си пожела независимо от изборните резултати всички евродепутати да работят за България в Европейския парламент. „Не за своите политически цели и централи”, допълни той.

Европа, която виждаме в последните години далеч не е тази, за която си мечтаехме, смята още Станишев. Според него е очевидно, че най-голяма загуба като брой евродепутати ще претърпи ЕНП. Промяната, към която се стремяха ПЕС обаче  също няма да се състои.

Сергей Станишев коментира още, че разговорите между политическите сили и политическите групи в Европа за “главата” на изпълнителния орган на ЕС – Европейската комисия, ще продължат. Председателят на ЕК ще зависи от болшинството в ЕП, припомни още лидерът на БСП.

"Това, за което ние ще се борим на базата на гласовете, които получаваме в 28 държави, е промяната в Европа да бъде осезаема. Очевидно нямаме мандат за тотална промяна, но ще настояваме тя да бъде много ясна", заяви Станишев, който е лидер и на Партията на европейските депутати (ПЕС). .

Хората, личните им проблеми, не са във фокуса на управляващите в последните пет години. „В политиката, наложена от ЕНП, липсваха хората и затова много хора се разочароваха от ЕС”, смята още червеният лидер. Това едовело до тревожни тенденции в различни страни – появата на националистични партии, което е заплаха за ЕС.

За нашите избиратели е трудно да бъдат мотивирани и мобилизирани за европейски избори, коментира още лидерът на БСП. "Това, което успяхме, е да мотивираме нашите твърди избирателни. Не успяхме “меката периферия” да я накараме да повярва, че тези избори са важни за левицата и в Европа, и в България", каза лидерът на БСП.

Той разкритикува и АБВ, които са разколебали избирателите на БСП. „На БСП и на „Коалиция за България, на левицата, беше нанесен удар в гръб. Той изцяло обслужи нашият политически опонент”, заяви Станишев.

Той коментира, че партията е предупреждавала, „дори молила да не бъдат повтаряни грешки на други европейски избори в името на лични амбиции и други проекти”. Това не сработи и беше създаден АБВ и те не получиха достатъчно доверие, но разколебаха много членове на БСП.

Резултатите Станишев обясни още и с факта, че хората очакват по-категорични резултати. "БСП като партия от управлението не изконсумира никакви позитиви и затова казах, че приемаме това тежко предупреждение", заяви лидерът на БСП. Според него обаче в първите 6 месеца са били направени много неща и сега има нужда от по-ясни хоризонти и по-ясна ангажираност в политиките.

Разочароващият резултат идва и от един външен фактор – кризата в Украйна. "Не е тайна, нашите избиратели са масово русофили, приятели на Русия, и това че правителството зае позиция в рамките на европейската, макар и с много ясни принципни съображения, за много наши избиратели това не беше достатъчно мотивиращо като позиция", обясни Станишев.

Станишев коментира, че ще бъде направен анализ на слабости и грешките, в какво не партията не е отговорила на очакванията на збирателите. „Отчетът на правителство за първата година от мандата трябва да бъде много сериозен и за постигнатото, и за пропуските и слабостите, и да има ясна перспектива за след действия, които трябва да бъдат предприети”, заяви той и допълни, че са необходими реформи за "тежки сектори" - в здравеопазването, например.

Без такава цялостна политика с краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели България няма да се измъкне, „ще бъдем на опашката, ще пълзим по корем, вечно ще бъдем бедни и ще сме недоволни от живота си”, заключи лидерът на БСП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
"Биха синдикалния лидер на КНСБ в Мини "Бобов дол"" Отмъщението на ***! Диви и първични хора от долно потекло заграбиха властта в България. Нагли Нагли. Всичко изречено от устите им по адрес на опозицията описва собственото им сборище!Мътил водата в главите на работниците! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Ае станишка, ко стана с педереференцията ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
А от евродупетатурата ще се отказваш ли... или и там ще играеш :-D :-D :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 3
0pk
преди 9 години
Ха, те още анализират предната загуба. Мудна работа. Ей сега и на сайта на ЦИК пише:"Резултати за страната към 11:51 часа при обработени 97.508% протоколи на СИК в РИК ".4 часа ли се броят 2,5% бюлетини или текат окончателни уговорки преди компютъра да изчисли крайния резултат? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Как да няма характер бе???По нахакан демагог и тъпигьоз от него да си виждал??Понякога си мисля че точно заради такива като него се е родил антисемитизма, не ги ли виждаш, като се запънат все едно си имаш работа с магаре, не с човек. Никакви доводи не ти признава и все негов прочит и обяснение ти дава. Направо все едно са дълбоко дрогирани и живеят в някаква паралелна реалност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 0
dakl
преди 9 години
Философите не случайно казват, че всяко идиотско деяние има своето философско оправдание. Само за понататъшното оставане наСтанишев начело на БСП повече няма никакво оправдание! Ясно е че той няма възможности, а и характер за лидерски пост !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Аз започвам да си мисля че каквото и да приказва този демагог (Станишев) май че всъщност му харесва статуквото на отношенията с Доган...*** да си от толкоз удари в главата би трябвало да ти "светне" поне 1 нещо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Прав си-голям играч е Първанов. Ако пак дойде той да е шефа, пак БСП ще е силна. Но има и друго-и той е безпринципен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
ама ти нещо бъркаш нещата-ти никога не си ме виждал да коментирам БСП. Никога никой не ме е питал за мнението ми за тоя или оня. Не съм си го променял нито преди нито след изборите. Толкова е просто. Но е грешка да се прави = между БСП и Станишев или Първанов. И двамата са миг в историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
И как точно си я представяш "силната и модерна социалистическа партия"? За какво се бори една "модерна" социалистическа партия? От много "модернизъм" социализмът се докара до пълен та^ак! Или предлагаш на хората социализъм и ако го искат и одобряват и ти гласуват доверие, стягаш акъл и дупе да го налагаш и прилагаш, или си е..и м....а! Всичко останало е долнопробен комерс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още