IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария запазва имигрантските квоти за българи и румънци до 2016 г.

Към края на 2013 година 15 хил. българи и румънци са се установили трайно в страната

10:47 | 29.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Швейцария запазва имигрантските квоти за българи и румънци до 2016 г.

На свое заседание в сряда швейцарското правителство е запазило имигрантските квоти за българи и румънци до 31 май 2016 година, пише онлайн изданието 20 Minutes. Така гражданите на България и Румъния ще имат право на свободно придвижване едва от 1 юни 2016 година.

Тази свобода за българите и румънците обаче може да продължи по-малко от година, коментира изданието, припомняйки референдума от 9 февруари. Тогава швейцарците дадоха право на федералното правителство в тригодишен срок да възстанови квотите за чужденци, с цел ограничаване на масовата имиграция в страната.

Към края на 2013 година малко над 15 хил. българи и румънци са се установили трайно в страната. Гражданите на България и Румъния съставляват едва 0,8% от гражданите на ЕС, които пребивават трайно в Швейцария.

Федералното правителство на конфедерацията въведе ограничения за българи и румънци на 1 юни 2009 година. Засегнати бяха всички работници с трудови споразумения и извършващи услуги в някои икономически сектори, сред които и озеленяване, строителство, почистване и охрана.

Мярката е част от предпазната клауза от Споразумението за свободно движение на хора, подписано между правителството в Берн и ЕС. Според ЕС ограниченията не допринасят за нормалното развитие на двустранните връзки и Брюксел настоява да бъдат премахнати, защото няма чак такъв натиск върху трудовия пазар на страната.

След като бяха обявени резултатите от референдума през февруари, ЕК коментира, че това ще има последици за страната.

Въведените ограничения за гражданите на другите държави от ЕС отпадат в края на този месец, отбелязва още 20 Minutes

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още