IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Александър Златанов ще ръководи временно столичната Спешна помощ*

Екипи от големи болници в София ще покрият дефицита от недостига на кадри

16:27 | 02.06.14 г.
Александър Златанов ще ръководи временно столичната Спешна помощ*

Здравният министър Таня Андреева от утре назначава временно изпълняващ длъжността директор на столичната Спешна помощ.

„Директорът на РЗИ София-област д-р Александър Златанов ще бъде командирован да изпълнява длъжността, докато изтече болничният на д-р Георги Гелев, което се очаква да стане в средата на месеца“, каза здравният министър.

Таня Андреева не даде директен отговор дали след завръщането си на работа д-р Гелев ще бъде уволнен, но намекна за това, като посочи, че за нея има „сериозен проблем“ в мениджмънта на Центъра за спешна помощ София – град.

Тя уточни, че намесата на МЗ за такъв казус не е нормален път. Работа на директора на центъра е да разрешава проблемите от такъв характер.

Министър Андреева посочи още, че в краткосрочен план проблемът с недостига на лекарски екипи, които да оказват спешна помощ в София, ще бъде решен, като се осигурят екипи от други лечебни заведения в столицата. Става въпрос за „Пирогов“, Окръжна болница, ИСУЛ и ВМА. Всяка от тези болници може да осигури между 4 и 5 екипа.

Поемам поста на временен директор на Спешна медицинска помощ-София с отговорност и готовност да се върши много работа. Това каза за Investor.bg посоченият от министър Андреева за временно изпълняващ длъжността д-р Александър Златанов.

Той посочи, че неговата първа задача на ръководния пост ще бъде да се успокоят софиянци, че ще получават адекватна спешна помощ. Наред с това д-р Златанов ще търси баланс и при исканията на работещите в системата.

Новият временен директор ще работи за това да се съкрати времето, в което линейката пристига при пациента от момента на повикването, което по думите му ще стане след оптимизиране на системата.

Златанов ще работи и по идеята за позициониране на екипи на Спешна помощ на различни места в града, така че пациентите да бъдат обслужени максимално бързо и да бъдат транспортирани при необходимост до най-близката болница, така че екипът на бърза помощ да бъде освободен и готов да поеме нови случаи.

Не на последно място Златанов изтъкна необходимостта от възстановяване на доверието между лекар и пациент, което е „позагубено“ в годините.

На въпрос за какъв период от време екипи на големите столични болници ще помагат на столичния Център за спешна помощ д-р Златанов не даде отговор. Той не коментира и дали ще има нова кадрова политика в столичния Център.

Д-р Александър Златанов е директор на РЗИ София-област от края на миналата година. Той е бивш депутат от групата на СДС в 38-то Народно събрание. Бил е член на Комисията по околна среда и води.

По отношение на исканото от спешните лекари шоково увеличение на заплатите със сто процента Таня Андреева каза, че това не е решение само на здравния министър. Предстоят разговори с Министерството на финансите, което ще има последната дума дали може да има някакво увеличение, в какъв размер и от кога.

Министър Андреева каза още, че към момента няма яснота за това какви заплати се получават в Спешна помощ в столицата, какъв е броят на щатовете в Центъра както и какъв е броят на линейките, тъй като е получила разнопосочна информация.

До десет дни Таня Андреева ще очаква първите анализи по тези въпроси от изпълняващия длъжността директор на ЦСМП-София. След това ще бъдат предприети и първите стъпки за реформи в Центъра, уточни министърът.

 

Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още