IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станишев: Предсрочни избори да, но не сега

Лидерът на социалистите се обяви за въвеждане на задължително гласуване, не се ангажира с дата за избори

11:01 | 06.06.14 г. 42
<p>
	Сергей Станишев, Снимка: БТА</p>

Сергей Станишев, Снимка: БТА

БСП се обяви за предсрочни избори, но не незабавно. Изборите не бива да бъдат протакани, при условие, че няма подкрепа за по-цялостна политика, необходима за страната, заяви лидерът на партията Сергей Станишев.

Формулата "програмно правителство" в голяма степен се изчерпа, заяви Станишев. Лидерът на БСП отказа да обсъжда конкретни срокове за предсрочни избори, но по думите му в тази сесия на парламента могат да се свършат важни неща, например да се приеме бюджетът за догодина. Станишев напомни, че служебно правителство не може да направи това, защото липсва работещ парламент.

Той обяви готовност за обсъждане на конкретни дати и ролята на бъдещото служебно правителство в политически консултации. Лидерът на БСП каза, че не е добро решение нито избори незабавно, нито да се отлагат с една година, а в отговор на въпрос уточни, че не е добре и те да са напролет.

Вчерашната позиция на ДПС затруднява изключително много перспективата и работата на кабинета, подчерта той.  Станишев призна, че е бил изненадан от позицията на ДПС, което поиска предсрочни избори в края на годината. По думите му не е важно какви са сроковете за правителството, а какво може да свърши.

Станишев подчерта, че предсрочните избори няма да решат проблемите. БСП никога не се е плашила от избори. Ще проведем консултации за предсрочни избори, кога това би било най-полезно за страната, но не смятам, че отлагането с една година е полезно и уместно, каза той.

Станишев каза, че отговорното отношение изисква да се решат важни и спешни задачи.

Лидерът на левицата се обяви и за задължително гласуване. "Това го изисква рестартът на държавата, защото той има нужда от масирано участие на гражданите", посочи Станишев.

Трябва ли да се въведе задължително гласуване?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 947 гласа
По думите му, за да се направят фундаментални промени, е необходима легитимност, а тя се постига, ако гласът на хората тежи. Той обаче не даде никакви подробности за това как точно може да се организира подобно задължително гласуване.

Към август 2013 година в света има 22 държави, където е въведено задължително гласуване, показват данни от CIA Factbook. От тях едва 10 прилагат задължението на практика. Десет от общо 30-те страни, попадащи в Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР), имат въведена някаква форма на задължително гласуване.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
Ами... това беше един от вариантите. Имаше и други опции...например-всеки път като не приемат негова идея да вика-хвърлям оставка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 0 rate down comment 0
alexx
преди 10 години
"Формулата "програмно правителство" в голяма степен се изчерпа, заяви Станишев."Трябваше да дадете още повече власт на Ореха и да подпишете споразумение с ДПС с ясно разписани правила. Сега искате да сложите партийци, които могат само каши да забъркат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Не го мисли него! Осигурил е и правнуците. Няма да работят ще им се работи. Те само ще определят/ще дават идеи и ще изискват/ какво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi_shum
преди 10 години
Орешака сам се постави в това положение, като прие да е реално безгласна буква, па макар и главна, в това правителство...Беше в позиция по едно време да ги "изнуди" да подпишат едно точно и ясно коалиционно споразумение, за да е ясно кой какъв е, и какво прави в това правителство..но не му пристиска..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
на мен ми изглежда, че вече съм минал-Станиша почна да дрънка глупости. Жалко за Орешака, щото вярно съм му фен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Календаре, ще минаваш в опозиция май скоро. ;) Не мой го опази Станишко. :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
да-доста, доста стар на 30 години съм. И съм отворил в 6 сутринта изборната секция, заради машинното гласуване, като в моята секция от членовете само един беше над 35 години. А ти си плащай всички сметки както искаш-не ми дреме и не виждам никаква аналогия-гласуването не е фирма и не виждам смисъл да трябва да те обслужва някой все едно ти е задължен. От простотията ти виждам-както споменах 20 годишни пикльовци, дето две книги не са прочели ми давате акъл-почни малко с основите пък после ми давай изводите. Да не коментирам, че тия дето разнасят тубите имат повече основание от такива сополанковци като теб да избират как да ни оправдават, поради простата причина, че им пука много повече от на теб за тая държава, а и са направили за нея повече. Изборният ден е почивен ден именно заради това-за да нямаш оправдание, че си бил на работа. Ако все пак някой те е натиснал да бъдеш-да си си пуснал отпуск. Въпрос на приоритети и ти показваш своите-на мързел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 0 rate down comment 2
COBOSCHETO
преди 10 години
Календарче виждаме че си едно явно доста старо календарче.Момичето дошло в 8 може би е било на работа след това, а ти си длъжен точно пък в 8 сутринта да си отворил сергията на изборната секция, а не да пиеш кафе с миришещите на гробище "колежки" в изборната секция.Аналогично на електронното гласува аз си плащам онлаин всички кумунални сметки с подпис за 3 минути - 4 на брой.Ти ако искаш ходи 3 часа пред касите да си ги плащаш и да си губиш времето, щото си нямаш друга работа.Ти явно не си чувал за оптимизация на времето човешко.20 годишните *** свикнете че си четат книгите онлайн на Amazon Kindle докато вие се возите с тубите за вода то халите точно в 7:30 сутринта и да се блъскате с онези които отиват да изкарат кинти за осигуровки от които Ви идват пенсиите апропо.Не точно понеже в този час трябва да стане това а ей така ...да сте в тълпата ! Свикнете с това че електронизацията идва и тя не може да бъде спряна.Какато онлаин мога да си платя сметките така и онлаин ще гласувам !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
Не виждам смисъл да улеснявам или задължавам хора като момичето от примера да избират как да бъда управляван. Даже напротив-смятам, че трябва да направим крачка назад-хора, които не плащат данъци не трябва да имат право да гласуват. Сега всякакви(от *** през 20 годишни ***, които два дена не са работили и две книги не са прочели) ми дават акъл и уверено говорят на къде трябва да се движи държавата. И що това? Някой го мързи да се разходи по местоживеене до най-близкото даскало, за да употреби едно от най-важните си граждански права, но иначе трябва да го моля(електронно гласуване) и задължавам(задължително гласуване) да гласува? Дата-обясни ми що? Той не просто не трябва да бъде поощряван, а напротив
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
Ще ти го обясня така-на тия избори бях в комисия в Сф. В осем дойде една малка пикла, дето ми обясни как съм задължен(при отворени урни и преброени бюлетини, просто не бяхме заключили вратата, за това тя нахълта) да и разреша да гласува. Няма да коментирам липсата на тайна на вота и нарушението на една дебела книга процедури, ако и разреша да гласува. С какво тя е в правото си да избира кой ще ме управлява-ако има задължение да гласува и тя го приема като задължение, то нека заповяда в регламентираното време. Ако е нейно право и тя иска да упражни това право-да заповяда в регламентираното време. Това е драмата на днешната безотговорност. И това разбиране за света се поощрява от медии, а и от теб-всяко действие или бездействие има последствия. Включително и негласуването. И ако някой не го кефи/го кефи правителството-да иде да гласува за друго. Ако не му харесват партиите-да си направи своя. Има достатъчно примери вече. Всичко друго е мрънкане на недоразбрани и неразбиращи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още