IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стопани от Кюстендил очакват повишение на изкупната цена на черешите

Очакваните добиви са по-ниски от нормалните заради дъждовното време

09:40 | 08.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Стопани от Кюстендил очакват повишение на изкупната цена на черешите

Земеделски производители от Кюстендил очакват повишение на изкупната цена на черешите. В момента пунктовете изкупуват плодовете за 60 ст., но е възможно цените да се повишат до 80, най-много до 90 ст., когато започне брането на по-късните сортове. Това заяви пред Investor.bg производителят Николай Христов.

След дъждовете производителите наблюдават частични поражения по реколтата, основно напукване, като в някои градини са засегнати до една пета от плодовете. Там, където са приложени превантивно препарати, няма такива проблеми, заяви той.

Като цяло тази година реколтата е добра, черешите имат много добър вкус, смята производителят.

От областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил предупредиха, че хладното и дъждовно време през втората половина на април и в началото на  май са създали благоприятни условия за проява и разпространение на гъбните болести по черешите – ранно кафяво гниене, сачмянка и бяла ръжда.

В региона тази година се очаква да бъдат прибрани около 500 кг череши от декар, заяви директорът на Института по земеделие в Кюстендил д-р Димитър Домозетов, цитиран от БТА. Очакваните добиви били доста по-ниски от нормалните, които се изчисляват на 800-1000 кг/дка, при добра година. Причината са дъждовете през март и април.

От няколко години в Кюстендил по време на черешовата кампания полицията участва в опазването на реколтата. Специализираната полицейска операция ще продължи до 20 юли. В охраната на овощните градини е планирано да бъдат включени и наетите по програма "Сигурност" по населени места.

Производители коментират пред БТА, че според тях нормалната цена на килограм от средноранните череши трябва да бъде около 1,20-1,50 лв. Решението е да се направят сдружения на производителите, с което да се влияе на цената, а не тя да се налага от друг, казва  производителят Кирил Димитров.

По данни на агроминистерството през 2013 г. в България овощните градини с череши заемат 7 513 ха, от тях са обрани 37 712 тона плодове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още