IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Такситата вече няма да отказват качване в колите на кучета водачи

Целта на другите изменения в наредбата е да се отнема удостоверението, ако водачът спре да отговаря на заложените изисквания

11:07 | 09.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Такситата вече няма да отказват качване в колите на кучета водачи

Настъпват промени в изискванията към таксиметровите шофьори, става ясно от новия текст на наредба 34 за превоза на таксиметрови пътници, публикувана на сайта за обществени консултации strategy.bg.

Целта на измененията е да се създаде законово основание за отнемане на удостоверението „Водач на лек таксиметров автомобил“, когато шофьорът спре да отговаря на определени изисквания.

Според изискванията, заложени в член 18 на наредбата, шофьорите трябва да притежават свидетелство за управление на моторно превозно средство (МПС),  да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер и да не са лишавани по съдебен или административен ред от правото да управляват МПС. Според наредбата те трябва и да са психологически годни и да притежават удостоверението „Водач на лек таксиметров автомобил“.

Към настоящия момент обаче липсва основание за отнемане на свидетелството и на практика притежаваното от тях удостоверение е безсрочно, тъй като съответствието с тези изисквания се проверява преди издаването на посоченото удостоверение.

Целта на останалите изменения, предложени с проекта на наредбата, е да се улесни достъпа на хора с увреждания до транспортните услуги. В момента съществува възможност водачът на таксиметров автомобил да откаже превоз на пътници с животни (кучета водачи), които могат да повредят или замърсят автомобила. Затова се предлага с изрична разпоредба да бъде забранено отказването на превоз на пътник, който е с увреждания и е придружаван от куче водач по смисъла на Закона за интеграция на хората с увреждания.

Обсъжданията за промени в наредбата започнаха през лятото на миналата година, след като през юли 2013 г. таксиметровият шофьор Михаил Куртев предизвика тежък пътен инцидент на "Цариградско шосе" след употребата на алкохол. Вследствие на катастрофата починаха двама души, а още няколко бяха ранени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още