IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ботев: Наводненията у нас не застрашават руските туристи

Проливните дъждове няма да се отразят дългосрочно на летния туризъм, смята Байко Байков, председател на Асоциация на българските туроператори

11:32 | 22.06.14 г.
Ботев: Наводненията у нас не застрашават руските туристи

Проливните дъждове в България не са попречили на отдиха на туристите, включително в детските и младежките лагери, съобщиха от руската държавна агенция по туризма Ростуризъм, която цитира заместник-министъра на икономиката, енергетиката на България Бранимир Ботев.

Той е посочил, че животът на туристите не е застрашен от наводненията в страната и ситуацията е под контрол. От Ростуризъм уточняват, че няма анулирани почивки на българското крайбрежие, въпреки лошото време, предаде руската телевизия НТВ, цитирана от агенция „Фокус”. 

От петък българските власти постоянно поддържат връзка с туроператорите. Беше създадена и специална група за контрол на ситуацията в курортите. Специално внимание се отделя на местата, където почиват деца и младежи.

Заради стихията под вода се оказаха няколко популярни курорта, сред които Кранево и Албена, където бяха блокирани хиляди туристи.

23 юни е обявен за ден на траур в памет на жертвите на наводненията. Природното бедствие отне живота на около 10 души, съдбата на други още е неизвестна, посочва НТВ.

Според Байко Байков, председател на УС на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, трагедията във Варна ще окаже негатив за туризма в много краткосрочен план. "Ясно е, че събитията са породени в конкретния район и са далеч от курортите и в този смисъл не се очаква сериозно отражение на отменени резервации на туристи по българското Черноморие", коментира той пред "Фокус".

Байков допълни, че по-скоро неприятно отражение може да окаже задържащото се хладно и дъждовно време.

В петък туристи бяха евакуирани от хотели в курорта Албена заради преливане на река Батовска. Тогава Бранимир Ботев каза, че няма отказани резервации на туристи за Българското Черноморие и полетите до него се осъществяват по график.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още