IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата комисия към НС отхвърли ветото на Закона за защита на конкуренцията

Ще направим всичко възможно законът да бъде повторно приет, заяви Румен Гечев, който е сред вносителите на поправките

17:17 | 02.07.14 г.
Икономическата комисия към НС отхвърли ветото на Закона за защита на конкуренцията

Парламентарната комисия по икономическите въпроси отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в Закона за защита на конкуренцията. Текстовете касаят отношенията между търговските вериги и производителите и целта им е да върнат равнопоставеността в отношенията, коментираха вносителите на закона по време на дебатите в комисията.

Румен Гечев от „Коалиция за България“ посочи, че отхвърлят всички аргументи на президента. „Законът е съобразен с европейските практики, защитава българските производители и засилва конкуренцията“, обясни още той.

"На много места в указа за ветото на закона президентът индиректно твърди, че конкуренцията ще повиши цената на стоките", каза Гечев и допълни, че в това няма икономическа логика. Една от причините да бъдат подготвени подобни промени в законодателството е и фактът, че търговските вериги декларират "милиардни обороти, а от години нямат печалба", каза още депутатът.

"Малките магазинчета работят на печалба, плащат си данъците", коментира още червеният депутат, който декларира, че партията му ще направи всичко възможно законът отново да бъде приет при повторното гледане в пленарната зала.

Йордан Матеев, председател на Сдружението за модерна търговия, заяви категорично, че организацията подкрепя президентското вето. Той отхвърли твърденията, че пазарът у нас е монополизиран, както и че печалбите на веригите се източват.

"Целият пазар генерира обороти между 3-4 млрд. лева. Няма компания, която да прави милиардни обороти - най-големият оборот е 1 млрд. лева и той е реализиран от една копания, която е от най-скоро на пазара", заяви Матеев.

Що се отнася до подозренията за укриване на печалбите държавата има силата да провери и го прави, посочи още той. Според него Националната агенция за приходите (НАП) непрекъснато проверява търговските вериги и досега няма констатирани нарушения.

Матеев посочи още, че имало възражения срещу закона и от несвързани с тях организации, сред които и Световната банка.

Румен Гечев обаче коментира, че единствената забележка в доклада на СБ е била относно понятието „значителна пазарна сила“, което е премахнато в крайния вариант на текстовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още