IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предложените от БНБ промени в Наказателния кодекс ще бъдат прецизирани

Според вносителя на измененията Йордан Цонев новите мерки ще предпазят финансовата система от кризи

18:30 | 02.07.14 г. 7
Предложените от БНБ промени в Наказателния кодекс ще бъдат прецизирани

„С цел избягване на съмнения, че с него ще се засегне свободата на словото, може би този текст ще бъде по-лесно приложим, ако в него се въведе специална цел. Това ще направи престъплението съставомерно само в случаите на специален умисъл – причиняването на вреда или получаването на облага. Тогава, когато се критикува банковата система, деянието няма да бъде съставомерно“, предлага тя.

Според юристите на БНБ през последните дни е станало ясно как само заради слухове е възможно да рухне банковата система, заради предизвикана паника сред населението. Това е явление с висока степен на обществена опасност, което е належащо да бъде инкриминирано. Голямата опасност, която създава такова деяние, налага включването му в НК, смятат експертите.

Димитрин Вичев от Съюза за закрила на пострадалите от банки препоръча на Йордан Цонев да оттегли предложението си. Този член е в духа на тоталитарното репресивно законодателство до 1989 г., каза Вичев.

Депутатът от БСП Филип Попов заяви, че по отношение на финансовата система „трябва да се действа със скалпел, а не с меч“.

Екатерина Заякова (КБ) попита как ще се измерва всяването на смут и страх. Може пет души да са били обезпокоени, но това не означава, че обществото е хвърлено в смут, изтъкна тя.

Председателят на правната комисия Четин Казак подкрепи проекта, но уточни, че трябва текстът да бъде прецизиран между първо и второ четене. Трябва да е ясно, че той е насочен конкретно към хора, които искат да дестабилизират финансовата система, заяви той.

Йордан Цонев коментира, че това е обществена кауза. „Въпросната банка днес вече е на плюс. Какъв е терминът, който трябва да обясни случилото се в петък – ако не е страх, смут или паника, кажете как трябва да бъде определено това“, попита той юристите.

„Мога да ви кажа размера на щетата, но ако го кажа, всички ще онемеете. Случилото се в петък е удар срещу националната сигурност. Това не е прецедент, същото го имаше през 2008 г. със същата банка. Не взехме мерки и се повтори“, аргументира се той.

Проектът за промени в Наказателния кодекс бе подкрепен от правната комисия на първо гласуване.

Депутатите подкрепиха още два законопроекта – изменението на закона за офшорките, внесено пак от Йордан Цонев и изменение на НК, внесено от Цецка Цачева, което предвижда по-строги наказания за шофьорите, причинили катастрофи с човешки жертви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Днеска има обрана банка, може ли да коментираме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
В коментарите си за банките от сега нататък добро или НИЩО ! :)))))..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
SS-23
преди 9 години
Не само биткойни, ами и миткойни и всякакви други -ойни ше възникнат, само и само хората да се оттърват от вас! Даже няма да е изключено да възнике и пазар на типа на бартера - услуга за услуга, или услуга за стока, или стока за стока! да видя тогава на кого ше пробутвате *** си кредити, и как тогава ше продължите да правите "с чужда пита - помен"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
coolio
преди 9 години
аз друго се чудя, всеки в Бг страда от мафията по един или друг начин, пък изведнъж се оказва, че едни от най-големите банки са на ***, Цеко Минев и Цветан Василев? Май всеки си е изгубил ума в тази държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
ravnovesie
преди 9 години
Тези са тотално не в час. Нали разбират че България не е някакъв остров. От една седмица по СНБС приказват повече за България и българските банки отколкото са приказвали за последните 10 години. Много ми е интересно как ще бъде наложен този закон върху чужди граждани и чужди медии, които просто ще им покажат един среден пръст и ще си говорят каквото си искат, защото никъде да се говори срещу банки не е престъпление. То дори и не е наказуемо с глоби както е в момента в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Jorkata
преди 9 години
Системата ми дава право да сложа само един thumbs up на мнението ти... иначе бих сложил поне сто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
SS-23
преди 9 години
Той обясни, че никоя банка не може да издържи масираното оттегляне на средства от страна на фирмите и вложителите===========Това е уникален нонсенс! Как така - хем банките били "стабилни" (това също трябва да бъде дефинирано), хем не можели да издържат на теглене? 1. Как така не можете бе? 2. Къде са парите на хората, че не може да им ги дадете, ако си ги поискат?3. Защо депозитите ги раздавате като кредити в съотношение 1:10 и после обвинявате хората, че "всявали паника" щом поискат да си вземат парите?4. Що не раздавате като кредит, собственият си капитал и от него да печелите, а залагате депозитите на хората? Не е ли сбъркана цялата тази схема? И защо аз ще отида в затвора, ако на 20 човека, обясня тет-а-тет как дефакто функционира цялата банкова система и, че дефакто тя се явява една огромна пирамида?....Явно се навлиза не в тоталитаризъм, ами в диктатура .....долни мошеници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още