IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Топлофикация – София" дължи 45 млн. лева на "Булгаргаз"

Топлофикационното дружество е завело 44 хил. дела в периода 2011 - 2013 година

21:34 | 03.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
"Топлофикация – София" дължи 45 млн. лева на "Булгаргаз"

„Топлофикация – София” дължи 45 млн. лева на „Булгаргаз”, съобщи изпълнителният директор на топлофикационното дружество Стоян Цветанов, цитиран от Агенция „Фокус”. Според него в същото време Националната електрическа компания (НЕК) дължи на дружеството 95 млн. лева.

Припомняме, че през март от Българския енергиен холдинг (БЕХ), в чиято структура са „Булгаргаз” и НЕК, изчислиха, че задълженията на „Топлофикация – София” са 555 млн. лева. Собственикът на топлофикационното дружество – Столичната община, обаче коментира, че този дълг е натрупан по времето, когато „Топлофикация – София” е била собственост на държавата. 

Днес от дружеството представиха данни и за 44 хил. водени съдебни дела, свързани с забавени плащания. Тези искове са били заведени в периода 2011 – 2013 година, а събраната по тях сума е близо 63 млн. лева. Само от началото на 2014 година по съдебен път са събрани 10 млн. лева.

„Съдебната процедура е последната мярка, към която прибягваме в нашите отношения с клиентите и то само в краен случай, когато всички други форми и начини за издължаване на просрочените задължения не са дали резултат”, обясни още Цветанов, посочвайки активната роля на Центъра по медиация към Софийския градски съд в последните месеци. В този център се извънсъдебно се решават споровете между „Топлофикация – София” и нейните клиенти.

Изпълнителният директор на дружеството се надява до началото на отоплителния сезон да бъдат рехабилитирани над 40 км от мрежата на дружеството, от които 37 км са финансирани по програми, а за останалите е планирано да се ремонтират със средства на топлофикационната компания.

„Регистрирани са над 6000 нови клиенти, отчетени са 21,5% ръст на събираемостта, а около 100 милиона лева стари задължения на дружеството са изплатени”, категоричен беше още Цветанов.

Междувременно Столичната община започна да търси и нови модели за управлението на дружеството. В началото на месеца общината обяви конкурс за избор на консултант, който да изготви плановете за управлението на „Топлофикация – София”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още