IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев очаква служебният кабинет да е готов навреме

Служебното правителство ще се сблъска с "много сериозни проблеми за решаване", заяви президентът

13:57 | 21.07.14 г.
<p>
	Росен Плевнелиев и кметът на Пловдив Иван Тотев откриха реконструираната и обновена част на Римския стадион в центъра на града. <em>Снимка: БТА</em></p>

Росен Плевнелиев и кметът на Пловдив Иван Тотев откриха реконструираната и обновена част на Римския стадион в центъра на града. Снимка: БТА

Служебният кабинет ще бъде излъчен навреме и ще отразява по един обективен начин задачите, които имат да се решават в държавата. Това стана ясно от изказване на президента Росен Плевнелиев пред журналисти в Пловдив, предаде агенция "Фокус".

Той каза, че все още е рано да се говори за имена на министри в служебния кабинет, въпреки че до края на седмицата се очаква правителството да подаде оставка.

„Хората, които ще излъча, ще бъдат демократи, проевропейци, силни в направленията, които представляват и готови по приоритетите и задачите пред служебното правителство да постигнат прогрес и резултати за нацията“, каза Росен Плевнелиев.

Президентът ще се обърне към нацията с приоритетите и задачите на служебното правителство на 5 август. Това ще стане, „ако политическите партии спазят своето обещание и след конституционно предвидените срокове е възможно да се състави служебно правителство и да се разпусне парламентът“.

По негови думи служебното правителство ще се сблъска с „много сериозни проблеми за решаване“. То ще се занимава не само с провеждането на изборите, но „има доста други кризи в държавата, които този кабинет ще трябва да решава“, подчерта държавният глава.

„България има нужда от промяна в подхода в енергетиката, в дългосрочното планиране в някои сектори, които не търпят отлагане“, конкретизира той.

Служебното правителство ще подготви реформите в тях, заяви той. „Имаме нужда да се обърнем към Европейската комисия - да вдигнем нивото на доверие към България, да отпушим замразените еврофондове по две оперативни програми и да ускорим в последните месеци европейските фондове“, каза президентът.

Той смята, че служебното правителство би могло да има възможността да преговаря с Брюксел и дори да финализира Споразумението за партньорство с ЕК за 2014-2020 година. 

В Пловдив държавният глава откри обновения римски стадион и похвали града, че е на едно от челните места по усвояване на еврофондовете. Античният форум разполага със специална 3D зала, а съвсем скоро туристите ще могат да купуват билети онлайн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още