IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделски организации се съгласиха с тавана за субсидиите

Браншовите организации в селското стопанство постигнаха единодушие да не се изплащат субсидии над 300 000 евро

13:18 | 22.07.14 г.
Земеделски организации се съгласиха с тавана за субсидиите

Браншовите организации в земеделието са се обединили около искането за таван на директните плащания за над 300 000 евро. Това потвърди за БНР Димитър Зоров, съпредседател на Националния говедовъден съюз.

Зоров посочи, че и малки, и големи организации са постигнали за първи път единомислие за това да има праг и да не се изплащат субсидии над 300 000 евро.

„Всичките 31 браншови организации постигнахме общо мнение и единомислие в новата селскостопанска политика по директните плащания в основните аспекти и го внесохме в министерството. Обединихме се в това да има праг и субсидия да не се изплаща над 300 000 евро. Това да е максималният размер“, каза Зоров.

Той уточнява, че в изчисляването на този максимален размер на субсидията няма да влизат разходите за заплати, осигуровки и данъци. „Нашето желание е, да изсветлим този сектор. Земята, която е обвързана с животни – 10 декара на крава и 3 декара на овца – тяхното изхранване, също няма да влиза субсидията в прага“, каза Зоров.

Ограниченията на плащанията са предвидени в новата Обща селскостопанска политика (ОСП) след като бяха изнесени данни, че 80% от земеделските субсидии отиват при големите производители. До 1 август 2014 година всяка страна от ЕС трябва да заяви в Брюксел как ще прилага новите условия на програмата.

Концепция на земеделското министерство за прилагане на директните плащания предвижда от 2015 г. България да прилага схема за прогресивно намаление на субсидиите на площ. Предвижда се преките субсидии между 150 хил. и 300 хил. евро да бъдат намалявани с 5%, а тези над 300 хил. евро - с 10%.

Вчера представители на браншовите организации в селското стопанство и на Министерството на земеделието разговаряха по приоритетите на следващия шестгодишен период на еврофинансиране. Освен единодушие по тавана за директните плащания, земеделските организации са се съгласили за намаляването на минималните площи за участие в схеми за подпомагане на 0,5 ха. 

В общото становище, подписано от 31 организации, е записано още и искането към дефиницията за „активен фермер“ на МЗХ да бъде включено и изискването за регистрация като земеделски производител като минимум половината от приходите им идват от селскостопанска дейност.

Организациите настояват да бъде разширен т.на. „негативен списък“ с дивечовъдни и ловни стопанства, министерства, държавни предприятия, общини и общински предприятия. 

Конфликтът между земеделските производители и ресорното министерство за директните плащания към фермерите след 2015 година ескалира преди дни. От бранша обвиниха МЗХ, че новата стратегия на министерството за разпределението на 1,2 млрд. лева по директните плащания след 2015 година не е съгласувана с бранша.

Организациите са категорично против и Схемата за подпомагане на дребните земеделски стопанства, по която ще бъдат раздавани 1 250 евро на малките земеделски производители

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още