IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Греков: Забавеното плащане на субсидии скара Фонд "Земеделие" и МЗХ

Пред кабинета ми има опашка от хора, на които са били отлагани плащанията по проекти, заяви министърът на земеделието

12:48 | 02.07.14 г. 1
Д. Греков: Забавеното плащане на субсидии скара Фонд "Земеделие" и МЗХ

Основната причина за обтегнатите отношения между агроминистерството и Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) е забавено плащане на субсидии от страна на Фонда. Това се казва в позиция на министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков по повод изявлението на изпълнителния директор на ДФЗ Мирослав Николов от сутринта.

Вчера Греков обяви, че скоро ще поиска оставката на ръководството на Фонда. Днес Мирослав Николов отправи редица обвинения към министъра и заяви, че няма основания да си тръгва от ръководния пост. Пред БНР Николов заяви, че Греков е настоявал да се изплати проект на фирма, свързана със семейството на министъра - „Греком“.

„Да оказвам натиск не е част от моя стил на работа. Не съм го правил и няма да работя по този начин и за в бъдеще“, заявява Греков в позиция, разпространена от пресцентъра на земеделското министерство.

Министърът е категоричен, че от настоящия ръководител на Фонда е изисквал коректност, бързина и работа в интерес на земеделските стопани.

„Настоявал съм да се изплащат евросубсидиите на много фирми и земеделски производители, чиито плащания недопустимо са били забавяни. Пред кабинета ми непрекъснато има опашка от хора, на които са били отлагани плащанията, без да им се дава логично обяснение защо. Хората идват при мен и ми доверяват тревогите си. Няма как да стоя и да не правя нищо, когато българските земеделци не получават парите си“, заявява Греков.

Според него проблемът между двете структури изобщо не е заради една или друга фирма, община или дори заради проблемите между ДФЗ и Българската православна църква (за европроектите за възстановяване на храмове – бел. ред.).

„Всички тези въпроси действително седят. Забавянията, в това число и на общините, са толкова много, че направо са недопустими. Тупкането на топката от страна на Фонда продължава, а аз искам те просто да си свършат работата за всички изрядни бенефициенти“, категоричен е Димитър Греков.

По отношение на фирмата „Греком“ земеделският министър обясни, че действително е имал малък дял от нея, преди да приеме министерския пост, но предвид новите си отговорности се е отказал от него.

„Почти няма човек, който да не може да бъде укорен за едно или друго, но в конкретния случай не става дума за Димитър Греков или Мирослав Николов. Става дума за две държавни институции, призвани да работят в полза на българските земеделци. Призовавам отново ръководството на ДФЗ да извърши всичко необходимо по стотиците забавени проекти, за да може хората и общините да си получат парите“, казва още министър Димитър Греков.

Според Търговския регистър фирма „Греком“ е регистрирана в община Любимец, област Хасково и се занимава с производство на земеделска продукция и консултантска дейност. Управител е Тодор Георгиев Греков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
IQ96
преди 9 години
ДеПеСарите вън! Министре-оставка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още