IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Греков ще поиска оставката на ръководството на Фонд „Земеделие”

За да стане това, трябва да се събере кворум на заседанието на Управителния съвет на Фонда

14:16 | 01.07.14 г.
Димитър Греков ще поиска оставката на ръководството на Фонд „Земеделие”

Оставката на ръководството на Държавен фонд „Земеделие” ще поиска в четвъртък министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков. Той посочи като причина зачестилите оплаквания към ръководителите на разплащателната агенция.

„Има много оплаквания към ръководството на Фонда. В крайна сметка ще поискам от тях тези оставки. Ако са достойни хора, трябва да ги получа и да гласуваме тяхното отстраняване", каза министърът.

Пред журналисти Греков посочи, че на 3-и юли Управителният съвет на Фонда трябва да вземе решение за разпределението на средства за земеделски производители. Става дума за разпределението на 4,3 млн. лева за площите с пропаднала реколта през миналата година и за 60 млн. лв. - компенсациите за хуманно отношение към животните и други направления.

Проблем обаче е събирането на кворум за заседанието, тъй като не всички министерства са попълнили квотите си – това са министерствата на икономиката и на финансите. "Ако не се събере сега УС, в следващите два месеца земеделците няма да могат да си получат средствата", каза Греков. Той очаква още днес двете министерства да пуснат заповедите, с които определят членове в ръководството на Фонда.

„Не е важна оставката на един или друг, дори и на министъра, важно е хората да си получат навреме парите”, коментира той.

Министърът очаква утре Министерският съвет да одобри 2,5 млн. лв. допълнително за борба с градушките, тъй като заради метеорологичната обстановка тази година бяха изразходвани в пъти по-големи количества ракети, в сравнение с други години.

Греков не коментира ветото на президента от вчера върху текстове от законодателството за търговските вериги. Той обаче посочи, че българските земеделци все още трудно отговарят на изискванията на супермаркетите за обем, качество и опаковки.

По повод информацията в пресата, че България може да загуби 1 млрд. евро субсидии, тъй като Брюксел иска допълнителни проверки на изплатени през 2012 и 2013 г. субсидии, земеделският министър каза, че е получена отсрочка до края на юли да отговорим на изискванията. Проблемът е, че в момента няма избран сертифициращ орган, който да потвърди направените проверки, тъй като се обжалва търгът за избора му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още