IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местан чака бързи консултации при президента след оставката

Партиите да не правят опит за реализиране на друг мандат в 42-то НС, призова лидерът на ДПС

09:53 | 24.07.14 г.
Местан чака бързи консултации при президента след оставката

Лидерите на парламентарно представените политически сили да заявяват, че няма да правят опит за реализиране на какъвто и да е друг мандат в рамките на 42-то Народното събрание, очаква лидерът на ДПС Лютви Местан.

Той призова и за бързи консултации с държавния глава, след като днес парламентът гласува оставката на правителството на Пламен Орешарски.

Според Местан решението на премиера да не номинира сега еврокомисар е правилно.

„Имаме някакви шансове, подсказани и от важни външни фактори, че България може да реализира позиция на върховен представител по външната политика на ЕС. Предвид на заявената позиция на министър-председателя Пламен Орешарски, че България подкрепя кaндидатурата на Кристалина Георгиева за тази позиция, аз смятам, че не беше редно този кабинет да вземе каквото и да е друго решение, докато нямаме отговор на въпроса кой ще е върховният представител на ЕС по външна политика", каза той.

По думите на Местан, докато български представител има шанс да заеме тази висока позиция, въпрос на национална отговорност е всички да направим необходимото това да се случи.

Местан обяви още, че за партията му властта не е клише и с поисканите предсрочни избори в началото на юни са показали, че могат да се лишат от нея в името на ценностите си. Местан обяви, че би било жалко да продължават анализите за това, че ДПС реши съдбата на кабинета.

„Онзи четвъртък показахме, че можем да се лишим от власт в името на ценностите, но няма да жертваме ценностите си в името на властта“, каза лидерът на ДПС.

Кабинетът „Орешарски“ е бил затруднен да извършва реформи, защото е бил принуден да разгръща стратегия на оцеляването, каза още той.

„Надявахме се евровотът да даде възможност за преминаване от политика на оцеляване към политика на реформи, но суверенът не ни делигира такива възможности“, каза лидерът на ДПС по време на дебатите в парламента по оставката на кабинета.

Местан призова оценка на управлението на Орешарски да се дава без привкус на начало на предизборна кампания. „Не приемам оценката за разруха и катастрофа, защото чета в нея желание да се спечели някакво предварително предимство както в кампанията, така и за управлението после“, каза той.

Лидерът на ДПС нарече некоректен подхода, в който всичко преднамерено се представя в много черна окраска.

Местан призова да се четат уроците на всяко управление. „Не искам да съм лош пророк, но днес задавам въпроса - ако и след следващи парламентарни избори, не визирам непременно 5 октомври, но някога, когато и да е, избирателят отново не отреди никому самостоятелно мнозинство, ясна идеологическа коалиция, ако се изправим отново пред картината, пред която бяхме изправени май 2013 г., какво ще правим? Няма да съставим правителство?“, попита той.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още