IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Не очаквах лесен мандат

Към днешна дата имам подкрепата на БСП и ДПС, каза премиерът в оставка

14:08 | 24.07.14 г. 1
Орешарски: Не очаквах лесен мандат

Премиерът в оставка Пламен Орешарски отказа да постави оценка за работата по време на едногодишния му мандат, но определи управлението като преходно и се надява следващото да е по-устойчиво.

„Не очаквах, че ще е лесен мандатът, но съм благодарен, че имахме възможността да работим в интерес на хората“, каза той.

От обясненията на Орешарски след приемането на оставката му от депутатите стана ясно, че всички законопроекти на Министерския съвет са били предварително съгласувани с депутатите от БСП и ДПС.

„Към днешна дата имам подкрепа на парламентарните групи на БСП и ДПС“, увери Орешарски, но припомни, че взаимоотношенията между тях след евроизборите не са позволили по-голяма устойчивост.

„Канен съм на конгреса на БСП, има време дотогава“, посочи още той. „В последните години съм заемал експертни позиции”, отбеляза премиерът в оставка, който вече обяви, че ще излиза от политиката.

Относно кандидатурата ни за еврокомисар той заяви, че все още няма постигнато политическо съгласие за нея. „Това е политическа длъжност, така че добре е да има политическо съгласие за българския еврокомисар”, допълни Орешарски и настоя, че ще подкрепи Кристалина Георгиева, ако има шанс да стане върховен представител по външната политика на ЕС.

„Ако имаме тези шансове, струва ми се, че е национално отговорно тя да бъде номинирана, за да може страната да има една висока позиция в Европа“, смята Орешарски.

Относно упреците на ГЕРБ, че оставя страната в разруха, той коментира, че това й е работата на опозицията особено в предизборна ситуация. „Аз не виждам нито един ключов фискален показател, който да е влошен в сравнение с май миналата година“, коментира той.

Орешарски припомни, че правителството е съдействало на БНБ за решаване на кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ).

„БНБ е независима институция, щеше да е голямо нахалство, ако проявяваме каквото и да е отношение към ръководството на БНБ“, коментира той във връзка с искането на опозицията управителят на БНБ Иван Искров да подаде оставка заради казуса с КТБ.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
popo323
преди 9 години
И ние не очаквахме да си чак толкова некадърен и манипулируем , ама нейсе . Вече си минало .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още